511407 - De Keukenhof
Bij Keukenhof 1, 2161 AN te Lisse

Omschrijving

EENDENHUIS-FOLLIE. Een 19de-eeuws eendenhuis in vorm van een follie, opgebouwd uit baksteen met een decoratieve pleisterlaag vermengd met kiezels (slakken en sintels) op rechthoekige grondslag en onder een met riet gedekt zadeldak; op het dak een zeskantige houten duiventil met een rieten paraplukap. Aan de rechter zijde een overstek waardoor er een ondersteunende overhang ontstaat met in deze zijgevel twee spitsboogvormige vensters. In de kopgevel een deur en een venster erboven. Het kleine gebouwtje heeft een kapelachtig uiterlijk. Naast het eendenhuis ligt een kleine ronde vijver (ook al op de kadasterkaart van 1818), die in verbinding staat met de Duinsloot. In het verslag van de veiling gehouden op 8 oktober 1768 wordt een hennenhok genoemd, waarschijnlijk wordt hiermee de voorloper van het eendenhuis bedoeld.

EENDENHUIS-FOLLIE van algemeen belang:

- vanwege de unieke vormgeving in de vorm als een follie;