Hengelo Overijssel L 1226
C.T. Storkstraat 18, 7553 AR te Hengelo

Omschrijving

Het samengestelde bouwvolume van het HOTEL is over twee bouwlagen in rode baksteen opgetrokken onder een samengesteld schilddak met antracietgrijze Hollandse pannen. Het schilddak is voorzien van een ver overstekende gootlijst op klampen en dakkapellen met zesruits vensters in verschillende samenstelling. De gevels zijn geleed door combinaties van achtruits kozijnen met en zonder vierruits bovenlichten.

Tegen de zuidgevel van het hotel staat een torentje van drie bouwlagen onder een steil tentdak met leien. Op het tentdak staat een met koper gedekte dakruiter, met aan alle zijden wijzerplaten en galmborden. De toegang tot het hotel is in de oostgevel van de toren geplaatst onder een lessenaardakje met leien. De deur wordt bereikt via een gemetselde trap en een bordes in de hoek van de toren en het verbindingslid tussen hotel en kleuterschool. De smeedijzeren trapleuning is geplaatst op een gemetseld muurtje met een zandstenen dekplaat.

De zuidwest-hoek van het hotel wordt benadrukt door een terugwijkend bouwvolume met daarvoor een verhoogd terras. Om het verhoogde terras is een muurtje gemetseld dat aan de C.T. Storkstraat (Z) aansluit op de gevel van de toren en aan het C.T. Storkplein (W) op de gevel van het hotel. De trap naar het terras bevindt zich aan het plein. De gootlijst op klampen tussen de begane grond en verdieping van het terugliggende deel herinnert aan de tijd dat het hotel één bouwlaag hoog was. Aan de achterzijde (N) bevinden zich platte aanbouwen over één en twee bouwlagen.

In het hotel zijn onder meer nog enkele oorspronkelijke lambrizeringen, een pantry en trapleuning bewaard gebleven. In het torentje staat het oorspronkelijke uurwerk.

Hotel 't Lansink is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie binnen tuindorp 't Lansink