Inleiding

HOTEL 't Lansink en de KLEUTERSCHOOL met GYMZAAL zijn in 1918 ontworpen door Karel Muller naar Engelse voorbeelden. Het hotel was aanvankelijk één bouwlaag hoog, maar is voor 1923 verhoogd tot twee bouwlagen. Verder zijn de achterzijde van het hotel en het interieur deels gewijzigd.

De kleuterschool en gymzaal maken nu deel uit van het hotel. In de oorspronkelijke kleuterschool zijn kamers en een zaaltje ondergebracht, in de gymzaal een zaal. Op de gymzaal is in de zestiger jaren een bouwlaag toegevoegd.

Het hotel en de kleuterschool maken deel uit van de eerste fase van tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 1867 door de fa. Gebr. Stork en Co. was opgericht. In de periode 1911-1929 werd in drie fases door Karel Muller, P.H. Wattez en L.A. Springer aan de ontwerpen van 't Lansink gewerkt. Na 1945 voegden A.K. Beudt en Van Broekhuizen een laatste deel aan het tuindorp toe. Model voor 't Lansink stonden de Engelse tuindorpen. In de architectuur is naast hoofdzakelijk Engelse invloed ook sprake van Duitse elementen. In Nederland is het tuindorp uniek dankzij de gaafheid van de aanwezige aanleg, groenstructuur en architectuur. Het hotel en de kleuterschool zijn twee van de voorzieningen die van het tuindorp een onafhankelijk dorp buiten Hengelo moesten maken.

Het complex is gesitueerd tegenover de winkelgalerij (C.T. Storkstraat 27 t/m 35a / HGL36L2) op de noordoost-hoek van het als centrum functionerende C.T. Storkplein, waar de Lansinkweg en de C.T. Storkstraat elkaar kruisen. Het hotel is aan de oostkant door een tussenlid verbonden met de voormalige kleuterschool en gymzaal. Voor de school is de oorspronkelijke erfscheiding met ijzeren hekjes tussen bakstenen pijlers nog aanwezig.

Waardering

Het hotel en de kleuterschool met gymzaal zijn van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie binnen 't Lansink

- de door Engelse voorbeelden geïnspireerde bouwstijl