Zeist C 973
Bij Amersfoortseweg 18, 3712 BC te Huis ter Heide

Omschrijving

IJSKELDER. In een hoge, kunstmatig opgeworpen heuvel bevindt zich een ijskelder uit ca.1900, die toegankelijk is via een horizontaal portaal met tongewelf. Het portaal wordt geflankeerd door twee recht naar voren springende steunberen. De hoofdvorm van de kelder wordt gevormd door een bakstenen koepelgewelf met een speciale constructie van T-profielijzerbalken, waarboven een doorgemetselde cirkelvormige wand met zware H-profielijzerbalken, die een grote ronde plaatijzeren watertank droegen (in 1976 verwijderd). De watertank was geïsoleerd met een gepleisterde laag stro en turf. Om het zand van de hoge heuvel, de ruimte tussen het koepelgewelf en de watertank bedraagt ca.4 meter, vast te houden zijn gecementeerde bakstenen 'imitatie rotsblokken' aangebracht, waartussen met ijzerdraad bewapende platen als bodembedekker werden gebruikt. Het water werd gebruikt voor de besproeiing van het park.

IJSKELDER is van algemeen belang:

- vanwege de unieke vormgeving en ligging in een zeer hoge heuvel;