Herenweg 33, 3991 DR te Houten
Herenweg 35, 3991 DR te Houten

Omschrijving complexonderdeel 1

Een op enige afstand van de weg gelegen WOONHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft het karakter van een villa. Deze bestaat twee bouwlagen onder een met rode tuile-du-Nord pannen gedekt samengesteld zadel-schilddak met zinken pirons op de nokuiteinden. De villa heeft vier originele schoorstenen die aan de bovenzijde uitkragen. De gevels zijn in baksteen opgetrokken en verrijkt met natuurstenen accenten op de hoeken van de gevels en rond de vensteropeningen. Onder de daklijst en in de afgewolfde geveltoppen is vakwerk toegepast dat aan de onderzijde is afgewerkt met een gemetselde zaagtandlijst. In de gevels zijn voornamelijk vensters met schuiframen en roedenverdeelde bovenlichten onder natuurstenen lateien gezet. Deels zijn de vensters voorzien dubbele paneelluiken. De gevel aan de straatzijde (zuiden) heeft rechts een twee-assige, afgewolfde topgevel met voorsprong en rechthoekige erker onder lessenaarsdak in de eerste bouwlaag. Links daarvan is voor de teruggelegen langsgevel een serre is geplaatst. De linkerhoek van de serre is afgeschuind. Op het afdakje, dat met rode, afgeronde daktegels gedekt is, bevindt zich een balkon onder plaatselijk doorschietend dakschild. Voor de achtergevel staat een éénlaags (keuken)uitbouw met balkon op het platte dak. De langsgevel van vier vensterassen heeft twee ingangen. Naast de linker deur is een gewijzigd venster. Op de verdieping bevindt zich links een kleine uitbouw met vakwerk onder plaatselijk doorschietend dakschild. De linker zijgevel bestaat links uit een twee-assige, afgewolfde topgevel met ingangspartij, welke een natuurstenen omlijsting met Jugendstil detaillering heeft. Het bovenlicht heeft drie openingen zonder vensters. In de portiek bevindt zich een dubbele paneeldeur met roedenramen. De vloer van de portiek is betegeld met beige, rode en zwarte tegels. De zijgevels zijn opgetrokken in geel verblendsteen met zwarte banden. Direct boven de portiek bevindt zich een hangende erker. De tweede bouwlaag van de topgevel heeft een vakwerkinvulling gekregen. De langsgevel rechts van de topgevel springt iets terug en heeft twee vensters op de begane grond en een tweelichtvenster in de verdieping. Tegen de zijgevel van de keukenuitbouw is een moderne uitbreiding gerealiseerd. De rechter zijgevel heeft rechts een topgevel met voorsprong. Rechts bevindt zich een ingang (voormalige dienstingang naar de keuken). Voor de teruggelegen langsgevel links is aan rechthoekige serre met balkon gezet, voorzien van ramen met roedenverdeling in de bovenlichten. Het interieur verkeert nagenoeg in originele staat. Alhoewel de villa gesplitst is, zijn de vertrekken op de begane grond nauwelijks aangetast. Deuromlijstingen en paneeldeuren zijn verfraaid met eenvoudige Jugendstil insnijdingen. Jugendstildetailleringen komen verder voor in het stucwerk van aantal plafonds, alsmede het deurbeslag en het glas-in-lood. In de woonkamers bevinden zich twee schouwen, één in zwart marmer en de ander in wit marmer (zwart geaderd).

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa uit het begin van de 20ste eeuw, waarbij in het exterieur invloed herkenbaar is van de chaletstijl en de Jugendstil. In het interieur zijn met name Jugendstildecoraties van belang. Het pand is gaaf wat betreft de hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detailleringen, zowel wat betreft het exterieur als het interieur. Het heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en deels ook stilistische relatie met de overige complexonderdelen.

Wentink, E.G. ; Utrecht