Inleiding

In opdracht van notaris H.A.M. Immink is in 1902 villa Bel Rispero met schuur en pomphuisje gebouwd. Het ontwerp van de architect E.G. Wentink voor de villa en de schuur vertoont invloeden van Jugendstil en chaletstijl. In 1932 is de villa gesplitst in twee woningen. Rond de villa werd een tuin in landschapsstijl met vijver aan de voorzijde aangelegd. De tuin is in de jaren dertig grotendeels verkaveld. Alleen in de directe omgeving bleef de tuin over. De vijver aan de voorzijde bestaat nog Achter de villa bevindt zich een schuur, die vermoedelijk in de jaren dertig tot garage is verbouwd. Daarvoor werd in de rechter gevel een grotere opening gezaagd die met een dubbele deur wordt afgesloten.

Het pomphuisje links van de schuur was oorspronkelijk bestemd om drinkwater naar boven te pompen. Ook bevatte het huisje een ontijzeringstoestel. Het ontijzerde water werd in een zinken vat (1.5 m3) op de zolder van de villa opgeslagen.

De complex aan de Herenweg 33-35 bestaat uit de volgende onderdelen: 1 villa 2 schuur 3 pomphuisje

Waardering

Het villacomplex is van algemeen belang vanwege de cultuur-en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een villa met schuur en pomphuisje uit het begin van de 20ste eeuw, waarbij vooral de villa en de schuur invloeden vertonen van de chaletstijl en de Jugendstil wat betreft het exterieur, terwijl het interieur van de villa tevens Jugendstil decoraties bevat. Het complex is gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.