Bij Herenweg 35, 3991 DR te Houten

Omschrijving complexonderdeel 3

Ten westen van de schuur bevindt zich een klein bakstenen POMPHUISJE uit het begin van de 20ste eeuw op rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag onder een met rode Hollandse pannen gedekt tentdakje met zinken piron op de top. Aan drie zijden zijn drie verticale sleuven zijn uitgespaard. De toegang bevindt zich aan de oostzijde. Aan de zuidzijde is een kleine, later gerealiseerde aanbouw gezet.

Waardering

Het pomhuisje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als relatief zeldzaam voorbeeld van een dergelijk bouwtype uit het begin van de 20ste eeuw, dat tevens ensemblewaarde heeft in relatie met de overige complexonderdelen.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Pomp pomphuisje

Wentink, E.G. ; Utrecht