Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512833
Complexnummer
511639 - Bel Respiro
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82789/159
Kadastrale aanduiding
Houten A 2551
Bij Herenweg 33, 3991 DR te Houten

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 2

Een ten noordoosten van de villa gelegen éénlaags SCHUUR op rechthoekige plattegrond staat onder een met rode Hollandse pannen gedekt afgewolfd zadeldak, waarvan de nok in oost-west richting loopt. Op de nokuiteinden zijn zinken pirons gezet. Onder de dakrand en in de toppen van de korte gevelzijden is vakwerk aangebracht. De gevels zijn in grauwe baksteen opgetrokken en verrijkt met banden in gele verblendsteen. In de gevels bevinden zich getoogde stalen vensters gezet onder strekken in gele verblendsteen. De aanbouw tegen de achtergevel (noorden) is voor bescherming van ondergeschikt belang. De zuidgevel heeft een in het midden een dichtgemetselde entree. Rechts daarvan bevindt zich een nieuwe toegang. De westgevel heeft rechts een later toegevoegde dubbele garagedeur en links daarvan een gewijzigde venster. In de top bevindt zich een luik. De oostgevel heeft twee getoogde stalen vensters en een in de middenas is luik in de geveltop geplaatst.

Waardering

Het complexonderdeel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur uit het begin van de 20ste eeuw, waarbij in invloed herkenbaar is van de chaletstijl (vakwerkconstructie) en de Jugendstil. Het heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en deels ook stilistische relatie met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511639. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing