Baarn K 150
Waldeck Pyrmontlaan 26, 3743 DE te Baarn

Inleiding

Architect K.P.C. de Bazel ontwierp in 1900 zijn eerste villa, die De Bremstruik werd genoemd naar de begroeiing op het bouwkavel. Het was een nieuw woonhuis voor Lodewijk van Deyssel, pseudoniem van K.J.L. Alberdingk Thijm. Over het huis zijn veel gegevens bewaard, onder andere in geschriften van Van Deyssel. Het werd gebouwd tegenover Viletta, de oude villa van Van Deyssel (Jacob Van Lenneplaan 55). Het ontwerp is gebaseerd een rasterpatroon, waarbinnen alle elementen, zoals vertrekken en vensters zijn gerangschikt. De inrichting werd door Van Deyssel meegenomen uit zijn oude huis en niet door De Bazel ontworpen. Het oorspronkelijke kleurenschema, waarvan documenten bewaard zijn gebleven, toont een rode topgevelbetimmeringen en geel/witte luiken.

Omschrijving

De aan de Waldeck Pyrmontlaan, op de hoek van de Van Lenneplaan gelegen VILLA is op een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder een zadeldak met de nok evenwijdig aan de Waldeck Pyrmontlaan. De voor- en achtergevel zijn uitgevoerd met een topgevel in het midden onder een zadeldak van gelijke nokhoogte. Op de nok bevinden zich smalle rechthoekige schoorstenen. Het dak is gedekt met rode kruispannen. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen en deels bepleisterd. Onder de goot en de topgevelbetimmeringen is een halfsteens uitkragend baksteenfries aangebracht. Deze meandert mee met de topgevel en heeft een kwartholle onderzijde. Rond de vensters is eveneens een onbepleisterde rand aan te treffen. De dorpels zijn afgerond en van kunststeen. De topgevels zijn betimmerd met verticale houten delen. De vensters kennen een roedenverdeling en zijn in de eerste bouwlaag voorzien van luiken met metalen panelen. De goot rust op klossen.

De voorgevel aan de Waldeck Pyrmontlaan heeft een symmetrische indeling. De eerste bouwlaag bevat twee openslaande vensters met bovenlichten en ter weerszijden openslaande deuren met bovenlichten. De onderste delen van de openslaande deuren zijn voorzien van een roedenverdeling. In de tweede bouwlaag zijn twee drielichtsvensters aangebracht die deels in de topgevel vallen. In de top is een venster met kruisroeden aangebracht.

De linkerzijgevel heeft een symmetrische opzet. De gevel bevat links de hoofdentree. Deze bestaat uit een deur met luiken en een plaquette boven de deur met de naam `De Bremstruik'. Rechts bevindt zich een venster. In de tweede bouwlaag zijn twee drielichtsvensters aangebracht en in de betimmerde top twee vensters met kruisroeden.

De rechterzijgevel bevat twee vensters met onderdorpels van ongelijke hoogte. De tweede bouwlaag en de topgevel zijn identiek aan de linkerzijgevel. De achtergevel heeft een risalerende topgevel in het midden. In dit deel is een achterdeur geplaatst alsmede diverse vensters.

De plattegrondindeling is oorspronkelijk met beneden de woonruimten voor het gezin en boven de studeerkamer en de slaapkamers. De functionele plattegrond bestaat uit een lange gang met drie woonvertrekken aan de zuidzijde. De keuken bevindt zich aan het einde van de gang. De uitbouw herbergt een toilet- en voorraadruimte. Op de verdieping was hier oorspronkelijk de dienstbodenkamer gelegen. De werkkamer van Van Deyssel bevond zich in het midden parallel aan de overloop.

In de kinderkamer op de begane grond bevindt zich nog een oorspronkelijke schouw. In de keuken is de originele schoorsteen nog aanwezig. De kast uit de keuken bevindt zich thans in de bijkeuken. De vloer van de gang is uitgevoerd in twee kleuren tegels. De trap is vervangen voor een renaissance-trap, afkomstig uit een kerk in Gelderland. De overloop wordt gekenmerkt door getoogde scheibogen. Behalve de indeling zijn ook de meeste deuren en plafonds oorspronkelijk. Hierdoor zijn de verhoudingen in het interieur nog zeer goed te ervaren.

Waardering

Het pand is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaansgeschiedenis en de opdrachtgever. Voorts is het pand van architectuurhistorische waarde als eerste woonhuisontwerp van architect K.P.C. De Bazel, vanwege de gaafheid en de detaillering en maatvoering van het exterieur en interieur. Tenslotte is het pand van situationele waarde tegenover Van Deyssel's oude woning Viletta.

Bazel, K.P.C. ; Utrecht
Alberdink Thijm, K.J.L. ; Utrecht