Rijksstraatweg 53, 3631 AB te Nieuwersluis

Omschrijving

HOOFDGEBOUW. Bakstenen, blokvormig hoofdgebouw gebouwd tussen 1749 en 1753 vermoedelijk door de Amsterdamse architect Jean Coulon (1678-1760). Het op vierkante grondslag opgetrokken pand met geblokte hoeklisenen bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen afgewerkt met een kroonlijst voorzien van consoles en onder een met leien (oorspronkelijk pannen) gedekt omgaand schilddak met gemetselde hoekschoorstenen. In het midden van het dak hangt een bronzen luidklok met de inscriptie 'Soli Deo Gloria 1753', De symmetrische, vijf traveeën brede voorgevel heeft een middenrisaliet met een rijk gedecoreerde natuurstenen toegangspartij in Lodewijk XV-stijl. Aan een hardstenen bordes (met tuinvazen aan weerszijden afkomstig van de Gelderse Toren) is, tussen twee pilasters met Ionisch kapiteel, de dubbele toegangsdeur met getoogd bovenlicht voorzien van een eenvoudige decoratie in Empirestijl (Lodewijk XVI) en daarboven een meerruits verdiepingsvenster. Aan weerszijden van de middenpartij getraliede souterrainvensters en meerruitsvensters met persiennes. De achtergevel heeft een uitgebouwde, uitwendig vijfzijdige en inwendig achtzijdige, koepelkamer geflankeerd door een vensteras met een getralied souterrainvenster en meerruitsvensters. De koepelkamer wordt bekroond door een houten balustrade met centraal een gekuifd houten decoratiestuk en heeft eveneens een rijk gedecoreerde deels natuurstenen en deels houten middenpartij bestaande uit een omlijst meerruitsvenster bekroond door een gebeeldhouwd decoratiestuk met twee putti. Op het balkon voor de dubbele deur bevindt zich een smeedijzeren hekwerk van de hand van Gijsbert van Dijk. De middenpartij wordt geflankeerd door twee vensters. Boven de vensters aan weerszijden van het decoratiestuk is een ovale nis uitgespaard. De noordelijke zijgevel heeft enkele vensters en een toegang tot het souterrain. De zuidelijke zijgevel is tussen 1907-1909 voorzien van een serre met bordes. Vanaf het rechter uiteinde van de gevel leidt het natuurstenen bordes met balustrade met een bocht naar de serre aan het linker uiteinde. De halfronde serre bestaat uit Belgisch marmeren zuilen met een kapiteel die een balkon dragen voorzien van een ijzeren balustrade tussen pijlers. Rechts van de serre bevinden zich twee deuren: links een omlijste toegangsdeur met getoogd bovenlicht en rechts een deur met meerruitsbovenlicht waarboven een klein balkon met ijzeren hekwerk gedragen door twee rijk bewerkte consoles. De gevel is verder ingevuld met meerruitsvensters met persiennes, balkondeuren en drie dakkapellen. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de gaaf bewaarde 18de-eeuwse plattegrond met een gang in het midden en de gaaf bewaarde 18de-eeuwse aankleding van de ruimten in Lodewijk XV-stijl met name de deuren, het stucwerk in de gang; het houtsnijwerk van het trappenhuis; de koepelkamer met stucwerk, lambriseringen en buffetkast; de rechter achterkamer met stucwerk, lambriseringen en schouw met stuc op de boezem. Het snijwerk van de trap, deuren en koepelkamer is vervaardigd door beeldhouwer Jan de Ruyter, het stucwerk is van de hand van Joannes Bistoli.

HOOFDGEBOUW van algemeen belang:

- vanwege de gaaf bewaarde architectonische vormgeving in Lodewijk XV-stijl met koepelkamer;