Bij Rijksstraatweg 53, 3631 AB te Nieuwersluis

Omschrijving

KOEPEL. Aan de Rijksstraatweg staat een koepel uit 1776, zoals de gedenksteen naast de toegang vermeld 'Carolina Justina Huydekoper Heeft Den Eersten Steen Tot Dit Tuynhuys Gelegt Op Den 12 Van Wintermaand 1776'. De op achthoekige grondslag opgetrokken koepel staat op een bakstenen voet en heeft een houten opbouw met kroonlijst en onder een met lood bedekt koepelvormig dak bekroond door een siervaas. Elke zijde bevat een groot venster met roedenverdeling onderling van elkaar gescheiden door geblokte pilasters, die door de groef de indruk geven alsof ze uit steenblokken bestaan. Boven en onder de vensters is smal lijstwerk aangebracht. Een natuurstenen stoep, waarlang een houten balustrade met zitbankjes aan weerszijden, leidt naar de dubbele toegangsdeur met bovenlicht voorzien van gesneden voluterend loofwerk met een vergulde strik en guirlande. In de lijst boven het licht is een cartouche met vrouwekopje aangebracht. Restauratie in 1982.

KOEPEL van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom en de gaafheid;