Driebergen-Rijsenburg D 805
Langbroekerdijk 14, 3972 ND te Driebergen-Rijsenburg

Onderdeel 3

TUINMANSHUIS

Witgepleisterd TUINMANSHUIS uit het eerste kwart van de 18de-eeuw en verbouwd in 1856, op rechthoekige grondslag onder een met blauwe oud-hollandse pannen gedekt zadeldak, waarin thans twee woningen. Halverwege het zuidelijke dakschild staan twee bakstenen schoorstenen op vierkante grondslag. Aan de onderzijde van het dakschild van de langsgevel (zuidwest) loopt een geschulpte houten rand. De gevel heeft een onregelmatige indeling: van links naar rechts; gedeeld 4-ruits uitzetvenster, samengesteld 6-ruitsvenster, gevolgd door nog een dergelijk venster, gedeeld 2-ruitsvenster met 2-ruitsbovenlicht, samengesteld 2-ruitsvenster met 3-ruitsbovenlicht. De rechtergevel (oost) heeft een overstek met geschulpte windveer. In de gevel een houten kruiskozijn met twee 6-ruitsvensters voorzien van luiken en twee 4-ruitsbovenlichten. Rechts een toegangsdeur met 6-ruitsbovenlicht en een smal raam, in de top een 4-ruits uitzetvenster met luik. Aansluitend aan de zijgevel een uitstek onder een met blauwe pannen gedekt lessenaarsdak waarin zich de keuken bevindt, aan deze zijde voorzien van 12-ruitsvenster met luiken en een 4-ruitsbovenlicht en in de achtergevel een 2-ruits uitzetvenster en een toegangsdeur. De achtergevel (noord) heeft thans een onregelmatige indeling. In de linkerzijgevel (west) een toegangsdeur en baanderdeuren. In de top een gedeeld venster. De gevels waren oorspronkelijk oker van kleur. Het INTERIEUR heeft door de functieverandering haar oorspronkelijke indeling in schuur en woongedeelte verloren. Direct achter het tuinmanshuis (noordwest) lag een 'kippenpaleis' annex duivenhok. De west- of voorgevel bevatte drie boogdeuren met daarboven duivengaten en werd afgedekt door een tentdak met schulplijst.

Waardering

TUINMANSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Sterkenburg, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de karakteristieke architectonische vormgeving; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege het enige oorspronkelijke kruiskozijn op de buitenplaats; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)