Driebergen-Rijsenburg D 805
Langbroekerdijk 12, 3972 ND te Driebergen-Rijsenburg

Onderdeel 4

KOETSHUIS

Het 18de-eeuwse KOETSHUIS of stalgebouw, op deels 17de-eeuwse fundamenten heeft een rechthoekig grondplan en oorspronkelijk voorzien van een mansardekap met blauwe oudhollandse pannen. Verbouwingen uit 1854, 1890, 1946 en een brand gaven het koetshuis het huidige aanzien. De indeling van de zuidoost- en langsgevel (aan het plein) is van links naar rechts; een twee vleugelige poort en drie vensters, de twee eerste zijn twee ruiten hoog en twee ruiten breed, het derde is twee hoog en drie ruiten breed. De onderramen zijn draairamen, de bovenste uitzetramen. De kopgevel, noordoost, bevat links een raam en midden boven nabij de goot is een hooigat in de borstwering van kap. De lange noordwestgevel bevat een raam, een deur met bovenlicht en stoep, twee vensters, een twee vleugelige poort (die rechttegenover de andere poort ligt) en hoger een empire-venster dat twee ruiten breed is. De genoemde vensters van zowel noordoost en noordwest zijn twee ruiten hoog en twee ruiten breed, boven uitzet ramen en beneden draairamen. De zuidwestgevel bevat regelmatig geplaatste 8-ruits empire-schuifvensters, ook hier is midden boven nabij de goot een hooigat. De gevels zijn wit bepleisterd (oorspronkelijk oker) met een grijze plint en hebben nabij de goot een fries in stuc. Oorspronkelijk waren in de kap een aantal dakkapellen aanwezig. Na de brand zijn in verband met herstel oorspronkelijke onderdelen van de constructie opgeslagen en gedocumenteerd. Van het INTERIEUR is de koetsenstalling redelijk gaaf, andere ruimtes hebben door functieverandering de oorspronkelijke indeling verloren. Deze ruimtes, op de koetsenstalling na, vallen wegens te geringe monumentale waarde buiten de bescherming.

Waardering KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Sterkenburg, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de karakteristieke architectonische vormgeving; - als karakteristiek en belangrijk functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege juridisch historische redenen; - vanwege van groot belang zijnde kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel ruimtelijke plaatsing en relatie met andere onderdelen van de buitenplaats; - als enige overblijfsel van het oeuvre van de steenhouwer-bouwmeester Jan Verkerk en de bouwactiviteiten tussen 1754-1767.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)