Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511810
Complexnummer
511805 - Sterkenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82684/95
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Driebergen-Rijsenburg D 831
Langbroekerdijk 10 A, 3972 ND te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving

Onderdeel 5

ORANJERIE

De uit 1865 daterende ORANJERIE op rechthoekige grondslag, gebouwd ter plaatse van de voorgaande orangerie en thans in gebruik als woonhuis. De uit rode baksteen opgetrokken oranjerie is thans twee bouwlagen hoog, doordat in 1979 de oranjerie van een tweede laag werd voorzien, waarbij de kapconstructie gerestaureerd werd in de oorspronkelijke vorm. De oranjerie is, evenals de duiventoren en de vierkante toren van kasteel Sterkenburg, naar een ontwerp van de architect N.J. Kamperdijk volgens een mathematisch opgezet ontwerpsysteem. Het INTERIEUR van de oranjerie werd tijdens de verbouwing in 1979 geheel gewijzigd en valt daarom wegens te geringe monumentale waarde en ouderdom buiten de bescherming.

Waardering

ORANJERIE behorende tot de historische buitenplaats Sterkenburg, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving tot stand gekomen volgens een mathematisch ontwerpsysteem van de architect N.J. Kamperdijk; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511805. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Orangerie

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1979
1979
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing