Oldebroek AE 583
Oldebroek AE 584
Oostendorperstraatweg 71, 8097 PL te Oosterwolde Gld

Omschrijving

BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Morren. Links van het huis Morren, net buiten de gracht ligt een grote boerderij met de voorgevel gericht op de korte dwarslaan. De huidige vorm van de boerderij dateert uit 1869, blijkens jaartalankers. Langgerekte boerderij bestaande uit een woon- en stalgedeelte, opgetrokken baksteen met in gele en rode baksteen uitgevoerde detaillering. Rieten dak met wolfseinden en in de nok een forse schoorsteen. De voorgevel bestaat uit van links naar rechts een deur, twee schuifvensters met roedenverdeling en luiken, een deur met bovenlicht met diagonale roeden, een schuifvenster met luiken. Onder het wolfseind bevindt zich een klein venster met luik, links een klein rondboogvenster. De strekken boven deuren en vensters zijn gemaakt van afwisselende gele en rode baksteen.

De BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Morren is van algemeen belang:

- als gaaf voorbeeld van een midden 19de-eeuwse boerderij;

- vanwege de relatie met het huis Morren (ligging naast de gracht, relatie met het huis);

- vanwege de visueel-ruimtelijke en functionele samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij