Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512111
Complexnummer
512110 - Haugesund
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82698/10
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Linschoten E 848
Haardijk 5, 3461 AB te Linschoten

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 1

De met de nokrichting vrijwel haaks op de Haardijk gelegen, deels onderkelderde langhuisBOERDERIJ 'Haugesund' met boenhok bestaat uit één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een afgewolfd, rieten zadeldak met rode nokvorsten. De gevels zijn gemetseld met smalle, rode baksteen in kettingverband, waarin kruisvensters, twee- en drielichtsvensters met roedenindeling en halve luiken zijn gezet. De kopgevels zijn aan de bovenzijde afgewerkt met vlechtingen. De asymmetrische voorgevel (oosten) is een afgeknotte kopgevel van vier vensterassen breed met muurankers. Rechts bevindt zich het opkamervenster en een keldervenster met diefijzers. Onder het wolfeind is een kruisvenster geplaatst. In de linker zijgevel bevindt zich de hoofdtoegang tot het woongedeelte. De gevel is hier plaatselijk hoger opgetrokken en wordt in het dakschild voortgezet. De ingang bestaat uit een getoogde, opgeklampte lattendeur met een smal roeden bovenlicht. Op de deurkalf is het bouwjaar (1933) en de naam van de boerderij geschilderd. Rechts van de deur is een tweelichtsvenster, terwijl links een drielichtsvenster is geplaatst. Links van laatstgenoemde venster begint het stalgedeelte, waar in de gevel twee dubbele vierruits stalvensters met diefijzers zijn geplaatst. De rechter zijgevel kenmerkt zich onder meer door een uitbouw van het boenhuis. Het dakschild is, ten behoeve van het boenhuis en daklichten aan weerszijden hiervan, plaatselijk opgelicht. Het boenhuis wordt gedekt door een doorschietend deel van dit dakschild. De stalvensters zijn aan deze zijde getoogd. De afgeknotte achtergevel, voorzien van muurankers en heeft een symmetrische indeling van drie assen breed met in elke as een getoogde, opgeklampte lattendeur. Ter weerszijden van de middelste deur bevindt zich ter hoogte van de bovendorpel een halfrond venster met straalsgewijze roedenindeling. De draagconstructie bestaat uit ankerbalkgebinten, waarbij de traditionele gebintplaten ontbreken. De spantbenen van de kapconstructie zijn in de kop van de stijlen ingelaten.

Waardering

De boerderij 'Haugesund' is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een langhuisboerderij in een historiserende, traditionele bouwstijl uit de jaren '30 van de 20ste eeuw, die deel uitmaakt van het oeuvre van architect H. van der Kloot Meyburg. Tevens heeft het ensemblewaarde doordat het tezamen met een aantal boerderijen langs de Haardijk behoort bij het landgoed Linschoten en omdat het een ruimtelijke, stilistische en functionele relatie heeft met de overige complexonderdelen op het erf.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512110. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1934
1934
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kloot Meyburg, H. van der ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur