Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
512111
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Haugusund
Complexnummer: 
512110 - Haugesund
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
3 september 1999
Kadaster deel/nr: 
82698/10
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Montfoort
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Linschoten
X-Y coördinaat: 
121188 - 452306

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving complexonderdeel 1

De met de nokrichting vrijwel haaks op de Haardijk gelegen, deels onderkelderde langhuisBOERDERIJ 'Haugesund' met boenhok bestaat uit één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een afgewolfd, rieten zadeldak met rode nokvorsten. De gevels zijn gemetseld met smalle, rode baksteen in kettingverband, waarin kruisvensters, twee- en drielichtsvensters met roedenindeling en halve luiken zijn gezet. De kopgevels zijn aan de bovenzijde afgewerkt met vlechtingen. De asymmetrische voorgevel (oosten) is een afgeknotte kopgevel van vier vensterassen breed met muurankers. Rechts bevindt zich het opkamervenster en een keldervenster met diefijzers. Onder het wolfeind is een kruisvenster geplaatst. In de linker zijgevel bevindt zich de hoofdtoegang tot het woongedeelte. De gevel is hier plaatselijk hoger opgetrokken en wordt in het dakschild voortgezet. De ingang bestaat uit een getoogde, opgeklampte lattendeur met een smal roeden bovenlicht. Op de deurkalf is het bouwjaar (1933) en de naam van de boerderij geschilderd. Rechts van de deur is een tweelichtsvenster, terwijl links een drielichtsvenster is geplaatst. Links van laatstgenoemde venster begint het stalgedeelte, waar in de gevel twee dubbele vierruits stalvensters met diefijzers zijn geplaatst. De rechter zijgevel kenmerkt zich onder meer door een uitbouw van het boenhuis. Het dakschild is, ten behoeve van het boenhuis en daklichten aan weerszijden hiervan, plaatselijk opgelicht. Het boenhuis wordt gedekt door een doorschietend deel van dit dakschild. De stalvensters zijn aan deze zijde getoogd. De afgeknotte achtergevel, voorzien van muurankers en heeft een symmetrische indeling van drie assen breed met in elke as een getoogde, opgeklampte lattendeur. Ter weerszijden van de middelste deur bevindt zich ter hoogte van de bovendorpel een halfrond venster met straalsgewijze roedenindeling. De draagconstructie bestaat uit ankerbalkgebinten, waarbij de traditionele gebintplaten ontbreken. De spantbenen van de kapconstructie zijn in de kop van de stijlen ingelaten.

Waardering

De boerderij 'Haugesund' is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een langhuisboerderij in een historiserende, traditionele bouwstijl uit de jaren '30 van de 20ste eeuw, die deel uitmaakt van het oeuvre van architect H. van der Kloot Meyburg. Tevens heeft het ensemblewaarde doordat het tezamen met een aantal boerderijen langs de Haardijk behoort bij het landgoed Linschoten en omdat het een ruimtelijke, stilistische en functionele relatie heeft met de overige complexonderdelen op het erf.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHaardijk53461 ABLinschoten

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LinschotenE848

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Langhuisboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19341934exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Kloot Meyburg, H. van der ; Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee