\t

Het BOERDERIJCOMPLEX 'Haugesund' dankt haar naam aan de gelijknamige plaats in Noorwegen waar de eigenaar Gerlacus Ribbius Peletier van het landgoed Linschoten zich in de nabijheid bevond, toen hij van de brand van de zeventiende-eeuwse boerderij Davinahoeve op de hoogte werd gebracht. De nieuwe BOERDERIJ met bijbehorende vrijstaande WAGENSCHUUR is in 1933 naar ontwerp van de Voorburgse architect Herman van der Kloot Meyburg gebouwd. De architect heeft op verzoek van Peletier een boerderij in een historiserende, traditionele stijl ontworpen. Het ontwerp is geïnspireerd op haar zeventiende-eeuwse voorganger, maar Van der Kloot Meyburg heeft met name in de detaillering eigentijdse elementen toegevoegd. De boerderij heeft grote stijlverwantschap met de ernaast gelegen boerderij 'Kopervik' (Haardijk 7) uit 1934, die eveneens een afgebrande boerderij vervangt. Beide boerderijen, die bovendien deel uitmaken van het landgoed Linschoten, vormen daardoor een karakteristiek ensemble langs de Haardijk.

\t

\t

Het langs de Haardijk gelegen BOERDERIJCOMPLEX 'Haugesund' bestaat uit de volgende complexonderdelen:

\t

1.boerderij

2.wagenschuur

\t

Het ten zuiden van boerderijcomplex 'Kopervik' (Haardijk 7) gelegen complex ligt met de nokrichting vrijwel haaks op de weg. In het verlengde van de boerderij, ten westen ervan staat de bijbehorende, vrijstaande wagenschuur.

\t

Waardering

Het boerderijcomplex 'Haugesund' is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek boerderijtype, dat in een historiserende, traditionele stijl door de architect H. van der Kloot Meyburg in de jaren =30 van de 20ste eeuw is ontworpen en dat zich qua hoofdvorm en detaillering grotendeels in oorspronkelijke staat bevindt. Als zodanig is van het voor diens oeuvre. Het complex is tevens van belang vanwege de ontstaansgeschiedenis en heeft tevens ensemblewaarde, doordat het tezamen met andere boerderijen langs de Haardijk deel uitmaakt van het landgoed Linschoten.