Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512112
Complexnummer
512110 - Haugesund
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82698/33
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Linschoten E 848
Haardijk 5, 3461 AB te Linschoten

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 2

In het verlengde, achter de boerderij gelegen, vrijstaande, éénlaags WAGENSCHUUR op rechthoekige plattegrond wordt gedekt door een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. De uit grauwe baksteen opgetrokken gevels hebben segmentbogen boven de deuren en rollagen boven de vensters. De asymmetrische ingedeelde voorgevel (oostgevel) is drie assen breed. In de middenas bevindt zich een dubbele, getoogde houten inrijdeur van messing in groef delen met daarboven een getoogd houten luik. Links van de inrijdeur is een getoogde houten deur aangebracht en rechts een drielichts tuimelraam. De linker zijgevel heeft een open stallingsplaats. De hoeken van het stallingsgedeelte zijn voorzien van gemetselde, uitkragende steunbeer. Een derde, losstaande steunbeer staat rechts van het midden. Hierin is een spitsboogvormige doorgang uitgespaard. De gebinten in de kapconstructie komen voor een deel uit de afgebrande boerderij.

Waardering

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een dergelijke bouwtype in een historiserende, traditionele bouwstijl uit de jaren '30 van de 20ste eeuw, die deel uitmaakt van het oeuvre van architect H. van der Kloot Meyburg. Tevens heeft het ensemblewaarde, doordat het als onderdeel van het boerderijcomplex, tezamen met een aantal boerderijen langs de Haardijk, behoort bij het landgoed Linschoten en omdat het een ruimtelijke, stilistische en functionele relatie heeft met de overige complexonderdelen op het erf.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512110. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1933
1933
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kloot Meyburg, H. van der ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur