512148 - Station "Hemmen-Dodewaard"
Dodewaard D 1301
BY Boelenhamsestraat 4, Dodewaard

Omschrijving

Het vrijstaande, VOORMALIG TOILETGEBOUW bevindt zich ten oosten van het stationsgebouw en doet momenteel dienst als berging. Het gebouw heeft een nagenoeg vierkant grondplan en is opgetrokken uit in kruisverband gemetselde bakstenen. Het gebouw heeft één bouwlaag onder een tentdak gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De punt van het tentdak is opgelicht om ruimte te maken voor de ontluchting, die aan alle zijden bestaat uit drie vakken met schuin geplaatste schotjes.

De VOORGEVEL (noordgevel : dit is, analoog aan de beschrijving van het stationsgebouw, de gevel gekeerd naar de Boelenhamsestraat) bevat twee vensters, waarvan het rechter is gemoderniseerd. Het linker venster is van gietijzer en bevat twee meerruits ramen met een roedeverdeling in ruitverband. Het boogveld onder de segmentboog is bezet met het centrelis-motief. Het dakschild aan de voorzijde wordt doorbroken door een rookkanaal.

De LINKER ZIJGEVEL (oostgevel) bevat rechts een originele opgeklampte deur met smeedijzeren hangwerk en een gietijzeren bovenlicht, dat twee meerruits ramen met een roedeverdeling in ruitverband bevat. Het venster links is eveneens van gietijzer. Hier is de roedeverdeling verwijderd. De boogvelden onder de segmentboog zijn bezet met het centrelis-motief.

De ACHTERGEVEL bevat een dichtgezette toegang met daar een gietijzeren bovenlicht, waarvan de roedeverdeling is verwijderd. Het boogveld onder de segmentboog is bezet met het centrelis-motief.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat twee toegangen. De deur van de rechter toegang is gemoderniseerd, de linker deur bevat twee glaspanelen. De roedeverdeling van de gietijzeren bovenlichten is verwijderd. De boogvelden onder de segmentboog zijn bezet met het centrelis-motief.

Waardering

Vrijstaand, VOORMALIG TOILETGEBOUW dat nu dienst doet als berging. Het gebouwtje stamt uit 1881 - 1882 en is gebouwd in chaletstijl naar een ontwerp van M.A. van Wadenoyen.

- van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een gebouwtje dat opvalt door esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een vrijwel gave detaillering in vormgeving en materiaalgebruik, in zowel in- als exterieur. Tevens is het gebouwtje een goed voorbeeld van het werk van de architect M.A. van Wadenoyen en neemt een belangrijke plaats in binnen de landelijke architectuurgeschiedenis van stationsgebouwen. Het gebouwtje heeft kenmerken van de chaletstijl.

- van stedebouwkundige waarde doordat het gebouwtje onderdeel is van een complex. Het gebouw heeft een zeldzaamheidswaarde qua aanleg en relatie met de omgeving. Ook is er een duidelijk verband tussen het gebouwtje en de historische verkaveling van de omgeving.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een complex dat van belang is vanwege zijn specifieke functie: vroeger station, thans halte "Hemmen-Dodewaard". Het gebouwtje is een onderdeel van een complex dat van belang is vanwege zijn verschijningsvorm, verbonden met een technische ontwikkeling: de spoorwegen.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport Perrongebouw (fietsen)berging / opslagruimte
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport Perrongebouw

Wadenoyen, M.A. van ; Gelderland