Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512204
Complexnummer
512200 - Den Treek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82683/164
Kadastrale aanduiding
Leusden K 204
Heetvelderweg 1, 3832 RV te Leusden

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4:

BOERDERIJ 'WELLOM' MET SCHUUR. Ten zuiden van het hoofdgebouw is een dwarshuisboerderij genaamd Wellom gelegen, die vanaf de 14de eeuw tezamen met Den Treek wordt genoemd. Aan het einde van de 19de eeuw (XIXc-d) is het huidige voorhuis in neoclassicistische stijl in de as van de Treekerweg gebouwd tegen het 18de-eeuwse achterhuis. In de voorgevel is een wapensteen met het jaartal 1614 bevestigd. Het gebouw bestaat uit een voorhuis van rode baksteen onder een met blauwe Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak en een achterhuis onder een met riet gedekt wolfdak met bakstenen nokvorst. De symmetrisch ingedeelde voorgevel met tuitgevel is gedetailleerd met gepleisterde lijsten, hoekpilasters en hoekornamenten. In het midden is de toegangsdeur met licht waarin ruitvormige roeden en een bovenlicht met levensboom. Aan weerszijden van de deur een zesruitsvenster met luiken en op de verdieping twee vierruitsvensters. Boven de vensters zijn strekken van gele baksteen aangebracht. Het achterhuis heeft in beide kopse gevels een identieke indeling met baander en mestdeuren. Terzijde van de boerderij staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen en gepotdekselde schuur onder een pannen zadeldak met ongelijke goothoogtes. Gevelindeling met stalvensters voorzien van ruitvormige roeden en opgeklampte deur met kepervormig bovenlicht.

Waardering:

BOERDERIJ 'WELLOM' MET SCHUUR van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving en detaillering; - vanwege de beeldbepalende ligging in de as van de Treekerweg; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512200. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Boerderij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1614
1614
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver