Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512208
Complexnummer
512200 - Den Treek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82683/195
Kadastrale aanduiding
Leusden K 491
Treekerweg 13, 3832 RS te Leusden

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 8:

BOERDERIJ. Evenwijdig aan een bospad op een door een sloot omgeven perceel staat een boerderij mogelijk uit omstreeks 1910, thans in gebruik als woning. In 1980 gerestaureerd. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit een bakstenen voorhuis met beschoten geveltop en beschot langs de dakrand en een houten achterhuis van gepotdekselde delen onder een met rode Hollandse pannen gedekt wolfdak. De a-symmetrische voorgevel heeft een opgeklapte toegangsdeur met links een gekoppeld vierruitsvenster en rechts een gekoppeld tweelicht. Rechts van de ingangspartij een uitbouw onder laag doorlopende dakpartij, waarvan een deel functioneert als open veranda met houten staanders. In de kopse gevel (noord) bevindt zich een dubbel opgeklampte deur en een hooiluik, waar later glas in is gezet.

Waardering:

BOERDERIJ van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de landelijke vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512200. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Boerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing