Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512210
Complexnummer
512200 - Den Treek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82683/59
Kadastrale aanduiding
Leusden K 570
Treekerweg 17, 3832 RS te Leusden

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 10:

JACHTHUIS. Ten noorden van het hoofdgebouw aan een weiland staat een 19de-eeuws bakstenen jachthuisje, thans in gebruik als kantoor/bestuurskamer. Het huis is in twee fasen gebouwd: het achterste deel in 1838, dat in 1874 met een voorhuis is uitgebreid tot zijn huidige vorm. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand is samengesteld uit een voorhuis en een uitgebouwd achterhuis bestaande uit één bouwlaag onder een met riet gedekt gekoppeld zadeldak met opengezaagde houten daklijsten. De symmetrisch ingedeelde voorgevel met blokpilasters op de hoeken heeft twee dubbele openslaande deuren met glas-in-lood bovenlichten en paneelluiken.

Waardering:

JACHTHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de landelijke vormgeving; - vanwege de beeldbepalende ligging aan een weiland nabij het hoofdgebouw De Treek; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512200. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Dienstwoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing