Leusden K 203
Treekerweg 21, 3832 RS te Leusden

Omschrijving onderdeel 11:

DIENSTWONING. Terzijde van het hoofdgebouw staat een witgepleisterde dienstwoning (oorspronkelijk oranjerie) uit het begin van de 19de eeuw (XIXa). Het op langwerpige grondslag opgetrokken pand met grijze plint bestaat uit anderhalve bouwlaag onder een met blauwe Oud-Hollandse pannen gedekt ingezwenkt mansardedak met beschoten geveltoppen (houten topgeveldecoratie) waarin hooiluiken. De achtergevel heeft twee vensterassen met een kruisvenster met halve luiken en een luik met smal bovenlicht. In de linker zijgevel bevinden zich twee toegangsdeuren, in de rechter zijgevel enkele smalle vensters met luiken. Aan de voorzijde een eenlaagse uitbouw, die voor de bescherming van ondergeschikt belang is.

Waardering:

DIENSTWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur