512243 - De Eelerberg
Hellendoorn I 4647
Elerbergweg 1, 7447 PL te Hellendoorn

Omschrijving

Het LANDHUIS is opgetrokken over twee bouwlagen op een vierkante plattegrond met aanbouwen. Het huis wordt gedekt door een schilddak met antracietgrijze Hollandse pannen, een gemetselde schoorsteen en een overstekende goot. De gevels zijn boven een grijsgepleisterde plint witgepleisterd en zijn geleed door rechtgesloten T-vensters met waterdorpels, en behangen met opgeklampte luiken. Alle gevels tellen drie vensterassen. In de middelste as van de voorgevel (N) bevindt zich achter een grote luifel de houten toegangsdeur onder een bovenlicht met diagonale roeden. De luifel bestaat uit een zadeldak met antracietgrijze pannen en een gevelbeschot, rustend op zes houten standvinken die op een gepleisterd muurtje staan. Op de hoek van de voorgevel met de rechter zijgevel een platte aanbouw van één bouwlaag. De begane grond van de rechter zijgevel (W) wordt in beslag genomen door een aanbouw onder plat dak (van ondergeschikt belang vanuit het oogpunt van monumentenzorg), met aan weerszijden een vijfzijdige erker. De bovenlichten van de deur met zijlichten in het midden en van de vensters zijn voorzien van diagonale roeden. Voor de achtergevel (Z) is een aanbouw van twee bouwlagen opgetrokken onder een zadeldak met antracietgrijze pannen en een gevelbeschot. Links tegen de aanbouw bevindt zich een loggia onder een lessenaardak. De loggia heeft de open zijde aan de westkant en in het aanzicht van de achtergevel een glazen zijwand met roeden en een gevelbeschot. De hoek van de achtergevel en linker zijgevel (O) is uitgebouwd in de vorm van een vijfzijdige erker. Midden voor de zijgevel bevindt zich een veranda met daarop een balkon. Tussen de houten standvinken van de veranda en in de bovenlichten van de erker zijn wederom diagonale roeden aangebracht. In het huis een oorspronkelijk interieur met onder meer een betimmerde kamer en een originele keuken.

Het landhuis is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang, vanwege:

- de sociale en economische betekenis van de ontginningen, geïnitieerd door Veningh Meinesz, voor de omgeving van de Eelerberg;

- de zorgvuldige architectonische vormgeving en detaillering;

- de beeldbepalende ligging van het huis ten opzichte van het tuinmanshuis, koetshuis, rentmeestershuis en de as;

- de gaafheid van in- en exterieur.