512243 - De Eelerberg
Hellendoorn I 4535
Bij Elerbergweg 3, 7447 PL te Hellendoorn

Omschrijving

Het KOETSHUIS is in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met antracietgrijze Hollandse pannen. Onder de vensters gemetselde waterdorpels. In de voorgevel (O) is een rondboogvormige baander geplaatst onder een gevelbeschot en tussen tweedelige vierruits vensters met luiken. Het gevelbeschot wordt onderbroken door een luik. De rechter zijgevel (N) bevat staldeuren en enkele en dubbele vierruits vensters. Aan de linker zijgevel is een aanbouw met staldeur, roosvenster en schoorsteen toegevoegd, die als bakspieker gediend kan hebben. In de jaren '90 van de twintigste eeuw is het koetshuis middels een tussenlid met het tuinmanshuis verbonden. Een deel van het koetshuis is in gebruik genomen als woonruimte.

Het koetshuis is van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang, vanwege:

- de sociale en economische betekenis van Veningh Meinesz voor de omgeving van de Eelerberg;