512243 - De Eelerberg
Hellendoorn I 4301
Elerbergweg 2, 7447 PL te Hellendoorn

Omschrijving

Het RENTMEESTERSHUIS is opgetrokken over één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder twee evenwijdige overstekende zadeldaken met rode Hollandse pannen, windveren en een overstekende gootlijst op klampen. De kappen zijn ongelijk van grootte; de zuidelijke kap overdekt ongeveer tweederde van het huis, de noordelijke éénderde. Op de grote kap is een klokkestoel geplaatst. De gevels zijn witgepleisterd, de vensters voorzien van gemetselde waterdorpels. De voorgevel, de rechter en een deel van de linker zijgevel hebben een hoge gemetselde plint en gevelbeschot met horizontale latten in de geveltoppen en in een brede rand onder de goot. Verder zijn de gevels geleed door vensters met combinaties van vier- en zesruits kozijnen die deels zijn behangen met luiken. De entree van het huis bevindt zich in het rechter deel van de voorgevel (W) onder de grote kap. Rechts daarvan een driezijdige erker. In de geveltoppen boven de vensters zijn geprofileerde waterlijsten aangebracht. Bovenin de grote geveltop is een ruitvormige venstertje geplaatst. Een identiek venstertje bevindt zich ook in de geveltop van de kleine steekkap in de rechter zijgevel (Z) boven de smalle getoogde zijbaander en een dubbel vierruits venster. Naast de baander een rondboogvormige staldeur.

In de linker zijgevel (N) zijn vensters met een middenstijl en drieruits bovenlicht geplaatst, in de achtergevel (O) enkele vensters met een middenstijl. Onder de kleine kap bevinden zich in de achtergevel de luiken van de oorspronkelijke inrijdeur.

Waardering

Het rentmeestershuis is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele relatie met het landhuis, tuinmanshuis en rentmeestershuis

- de verhoudingen binnen het bouwvolume

- de elementen uit de Chalet-stijl, zoals de gevelbeschotten, overstekende goot- en daklijsten en de geprofileerde waterlijsten

- de beeldbepalende ligging aan het begin van de as

- de redelijke mate van gaafheid van het exterieur