Wierden S 51
Haarboersweg 3 b, 7645 AD te Hoge Hexel
Haarboersweg 3, 7645 AD te Hoge Hexel
Haarboersweg 3 A, 7645 AD te Hoge Hexel

Omschrijving

LANDHUIS 'Het Hexel', behorende tot de buitenplaats Het Hexel, is opgetrokken over één bouwlaag in rode handgevormde baksteen, onder een samengesteld rietgedekt schilddak met enkele dakkapellen onder lessenaardaken. De vensters zijn behangen met luiken en worden aan de bovenzijde afgesloten door een hanekam. Het huis werd in de periode 1922-1923 gebouwd naar ontwerp van architect J.W. Hanrath.

De voorgevel (NO) wordt gekenmerkt door een twee bouwlagen tellende middenpartij onder een afgewolfde steekkap. Hierin is de onder een luifel geplaatste ingang geflankeerd door twee tweelichtvensters en een klein venster. Op de verdieping twee tweelicht vensters en een enkel venster. Het wolfeind heeft een halfronde dakkapel en op de nok een luidklok. Links van deze gevelpartij een terugliggend geveldeel waarvan de noklijn lager ligt. Voor deze gevel is een hoge rechthoekige gemetselde schoorsteen met vlechtingen tussen bloembakken geplaatst, links in de gevel een loggia met vier vensters onder een doorlopende wit geschilderde houten latei. Het rechter deel van de voorgevel bestaat uit een driezijdige erker met daarnaast een drielicht venster en een deur onder een doorlopende latei en een drielicht venster naast een garagedeur onder een doorlopende latei. In de linker zijgevel (ZO) een loggia achter vier kolommen met natuurstenen basementen op een laag gemetseld muurtje. De kolommen dragen een houten wit geschilderde latei. Onder de dakaanzet twee tweelicht vensters.

De rechter zijgevel (NW) heeft een drielicht venster, een dubbele en een enkele deur onder een luifel. Daarboven een dakkapel met drielicht venster.

De achtergevel (ZW) van het pand heeft een middenrisaliet met een deur onder een houten luifel tussen twee erkers met glas-in-lood vensters. Rechts van het risaliet een venster en twee vensters voor de loggia. Links van het risaliet twee drielicht vensters, een tweelicht venster en twee enkele vensters.

Waardering

Landhuis, behorende tot de buitenplaats Het Hexel, is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als woonhuis van één van de belangrijkste Twentse textielfabrikanten;

- vanwege de gaafheid;