Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512285
Complexnummer
512283 - Spaarnberg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82684/97
Kadastrale aanduiding
Velsen F 7361
Wüstelaan 73, 2082 AB te Santpoort-Zuid
Wüstelaan 75, 2082 AB te Santpoort-Zuid

Omschrijving

Omschrijving

DIENSTWONING. Direct aan de Wüstelaan ligt een voormalige dienstwoning, thans restaurant, gebouwd in 1835 (zie gevelsteen) in Zwitserse chaletstijl door J.D. Zocher jr. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met riet gedekt zadeldak met breed overstek en een trapsgewijs verspringende dakrand. Aan de straatzijde een houten veranda op de verdieping, waaronder een dubbele toegangsdeur geflankeerd door stalvensters. De zijgevels worden gekenmerkt door rondboogvensters met luiken. Aan weerskanten van de voorgevel van de dienstwoning staat langs de stoep aan de Wüstelaan een ijzeren spijlenhek uit ca.1910 (erfafscheiding). Het hek bestaat uit dubbele aan de bovenzijde omgebogen en elkaar overlappende ijzeren spijlen onderbroken door hekpijlers van gietijzeren colonnetten met palmetmotief bekroond door een pijnappel.

Waardering

DIENSTWONING van algemeen belang - vanwege de architectonische vormgeving - als representatief voorbeeld van een bouwwerk in Zwitserse chaletstijl gebouw door Zocher jr. - als voorbeeld van landelijke bouwkunst die typerend is voor de 19de eeuw - vanwege de beeldbepalende situering aan de Wüstelaan - vanwege het hekwerk dat dient als erfafscheiding en dat een representatief voorbeeld is van typisch gietijzer straatmeubilair uit het begin van de 20ste eeuw - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512283. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Dienstwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1835
1835
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing
Zwitserse stijl