Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512597
Complexnummer
512596 - 'Ora et labora'/ 'Beatrixhoeve'
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82989/98
Kadastrale aanduiding
Gramsbergen K 676
Hoofdweg 52, 7782 PN te De Krim

Omschrijving

Omschrijving

VILLA opgetrokken in baksteen op een gepleisterde plint vanaf vierkante grondslag over één, opvallend hoge, bouwlaag onder een met leien gedekt afgeknot schilddak. Rondom loopt een getande daklijst van verticale houten delen. Alle vensterlateien en wisseldorpels zijn verbonden door eveneens rondom lopende speklagen. De geveltoppen van de risalieten zijn met speklagen geleed waardoor een chalet-achtig vakwerk is ontstaan, vergelijkbaar met de geveltop van de boerderij. De entree met stoep (N) is geplaatst onder een lessenaardak, steunend op gemetselde kolommen. Rechts van de entree een erker met op de verdieping een balkon. In de erker een drielicht venster van hoge ramen met bovenlichten met roedenverdeling, onder één latei. De balkonkamer is geplaatst onder een dakkapel met afgewolfde steekkap. Links van de entree een drielicht venster met bovenlicht met roedenverdeling onder een segmentboog. In het dakschild een dakkapel met drielichtvenster onder een getrapt lessenaardak.

De linker gevel (O) heeft een middenrisaliet eindigend in een dakkapel onder afgewolfde steekkap. Op de begane grond een drielicht venster zoals in de voorgevel, op de verdieping een lantaarn vensterpartij met roedenverdeling steunend op korbelen. Rechts van het risaliet twee schuifvensters met getoogde bovenlichten met roedenverdeling. Links kleinere vensters. In het dakschild eenvoudige dakkapellen onder lessenaardaken.

De achterzijde heeft geen architectonische geleding gekregen. In het midden een deur onder afdak met stoep en bovenlicht. Rechts een schuifvenster, links een tweeruits venster.

De rechter gevel (W) heeft een middenrisaliet met op de begane grond een erker onder een tentdak. In de drie zijden van de erker rechtgesloten schuifvensters met roedenverdeling. Erboven een dakkapel onder een afgewolfde steekkap met twee schuifvensters. Links van het risaliet twee schuifvensters met onder segmentbogen met bovenlichten met roedenverdeling. Rechts een deur en een deels dichtgezet venster.

Van het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. In sommige vertrekken is ook de detaillering bewaard, in de meeste zijn echter de vaste kasten en dergelijke in de jaren '60 verwijderd. In de gang een tochtportaal met geëtst glas en glas-in-lood.

Waardering

Villa van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: \t

- de architectonische vormgeving van de voorgevel en zijgevels

- de typologie met een grote verdiepingshoogte

- de beeldbepalende ligging

- de ruimtelijke en functionele relatie met de naastgelegen boerderij

- de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512596. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Villa

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1909
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Leenders, Jan ; Overijssel
opdrachtgever
Wieringa ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur
Van Dijk ; Overijssel
aannemer / uitvoerder