Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512623
Complexnummer
512622 - Jagtlust
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82809/27
Kadastrale aanduiding
Kamerik M 881
Mijzijde 8, 3471 GM te Kamerik

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 1

De LANGHUISBOERDERIJ gebouwd omstreeks 1860 heeft een rietgedekt zadeldak met grote overstek aan de voorzijde, gedragen door gesneden balkeinden. De dakkapellen aan beide zijden zijn modern en vallen buiten de bescherming.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (oostzijde) heeft hoekpilasters en twee pilasters in het midden die een ronde boog in de geveltop 'ondersteunen', uitgevoerd in rode baksteen. De tussenliggende verdiepte velden zijn in gele baksteen uitgevoerd. Op de begane grond zijn vier zesruits vensters met luiken aangebracht. Op de verdieping bevinden zich twee spitsboogvormige vensters en een rond vlieringvenster, alle met tracering.

De overige gevels zijn uitgevoerd in rode baksteen. In de linkerzijgevel bevinden zich twee zesruitsvensters en de ingang binnen een inpandig portiek. In het verlengde van de ingang loopt een dwarsgang met aan het andere uiteinde in de rechterzijgevel eveneens een deur. Aan deze zijde zijn twee vensters met luiken aangebracht als in de voorgevel. Het achterhuis bevat in de zijgevels rechthoekige stalvensters oorspronkelijk voorzien van luiken. De achtergevel heeft in het midden een dubbele deur met rechts en links een staldeur en een betonnen vierruits venster. In de geveltop is een roosvenster geplaatst.

In het voorhuis is een restant van een betegelde schouw aanwezig met een voorstelling van een werkende boer in rode tegels.

Waardering complexonderdeel 1

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het type langhuisboerderij, alsmede vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en gevelindeling. In het bijzonder vanwege de detaillering van de voorgevel in twee kleuren baksteen in neogotische trant. De boerderij is voorts van grote ensemblewaarde in samenhang met het naastgelegen zomerhuis, gebouwd in dezelfde stijl.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512622. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Afgeleide Noordhollandse type

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1860
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Teylingen, fam. Van ; Utrecht
opdrachtgever