Inleiding complex

Het BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een langhuisboerderij met het links naastgelegen zomerhuis is omstreeks 1860 gebouwd in opdracht van de familie Van Teylingen. De boerderij is intern gewijzigd. Aan beide zijden van het dak zijn dakkapellen onder een opgelicht dakschild aangebracht. De zesruits schuifvensters zijn vervangen door vierruitsvensters met een tweeruits bovenlicht. De achtergevel is venieuwd. Het vee is niet langer in de boerderij gehuisvest maar in nieuwe ligboxenstallen.

Omschrijving complex

Aan het begin van de Mijzijde is haaks op de weg een boerderijcomplexgesitueerd, gebouwd omstreeks 1860.

Het bestaat uit:

1. langhuisboerderij.

2. zomerhuis.

Het zomerhuis is links (zuidzijde) van de boerderij gesitueerd en is ten opzichte van de boerderij iets teruggelegen. Van beide objecten is de voorgevel opgetrokken in twee kleuren baksteen (geel en rood) met detaillering in neogotische trant.

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde van het bouwtype en de detaillering in neogotische trant van de voorgevel van zowel de boerderij als van het zomerhuis, alsmede het opvallend gebruik van twee kleuren baksteen. Voorts van landschappelijke waarde binnen de bebouwingsstrook aan de Mijzijde langs de Kamerikse Wetering.