Kamerik M 881
Bij Mijzijde 8, 3471 GM te Kamerik

Omschrijving complexonderdeel 2

Het links (zuidzijde) van de boerderij gesitueerde ZOMERHUIS op een rechthoekig grondplan, is gebouwd omstreeks 1860. Het heeft een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met de nok haaks op de weg. De voorgevel (oostzijde) vertoont dezelfde neogotische detaillering als die van de boerderij. Hoeklisenen en een boog in de geveltop in rode baksteen omlijsten een spaarveld van gele baksteen. Binnen het spaarveld is een groot venster met luiken en een spitsboogvormig bovenlicht geplaatst met neogotische traceringen. Langs de dakrand zijn eenvoudige windveren aangebracht. In de rechterzijgevel bevinden zich een zesruits schuifvenster en een dubbele en een enkele opgeklampte deur. De linkerzijgevel bevat twee gietijzeren stalvensters. Aan de achterzijde is een houten schuur aangebouwd.

Waardering complexonderdeel 2

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zomerhuis, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en gevelindeling. Voorts vanwege de detaillering van de voorgevel in neogotische trant en het gebruik van twee kleuren baksteen.

Het zomerhuis is van ensemblewaarde in samenhang met de naastgelegen boerderij, gebouwd in dezelfde stijl.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Zomerhuis Afgeleide Noordhollandse type

Teylingen, fam. Van ; Utrecht