Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512631
Complexnummer
512629 - Watertoren
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82808/132
Kadastrale aanduiding
Woerden C 2909
Oostsingel 1 B, 3441 GB te Woerden

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 2

Het MACHINEGEBOUW met detaillering in art-nouveautrant is gebouwd in 1906 naar ontwerp van J. Schotel. Het heeft een T-vormige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag. Het voorste, iets bredere gedeelte, heeft een zadeldak gedekt met grijze bouletpannen met evenwijdige nok, tussen tuitgevels, die bekroond worden door gemetselde kantelen met een keperboogvormige afsluiting. Het achterste iets smallere en later aangebouwde deel heeft een plat dak en is onderkelderd. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staandverband, platvol gevoegd of met gesneden voegen, voorzien van natuurstenen elementen en horizontale banden van rode rijnsteen.

De voorgevel (zuidzijde) is symmetrisch ingedeeld. Binnen een lichtrisalerende middenpartij voorzien van natuurstenen aanzetstenen en tuitvormige gevelbeeindiging, bevindt zich in een verdiept portaal de ingang onder een natuurstenen latei. Aan weerszijden hiervan is binnen een verdiept gevelveld een getoogd gietijzeren kozijn met roeden aangebracht. In de zijgevels bevinden zich binnen een verdiept veld twee gietijzeren vensters onder een ontlastingsboog en verdiept boogveld. De vensters in de linkerzijgevel hebben onderin een draairaam. In de topgevels is een gietijzeren roosvenster geplaatst.

Da achtergevel is blind. Gelet op het metselwerk bevond zich hier oorspronkelijk een venster. In de rechterzijgevel van de aanbouw zijn twee gietijzeren zesruitsvensters aangebracht. In de linkerzijgevel is een moderne vensterpartij gemaakt. Hier bevond zich oorspronkelijk een stalen toegangsdeur.

Waardering complexonderdeel 2

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een machinegebouw bij de watertoren, alsmede vanwege detaillering in art nouveautrant. Het machinegebouw vormt samen met de watertoren een waardevol complex aan de Oostsingel langs de Binnengracht.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512629. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Machinegebouw(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1906
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Schotel, J. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur
Woerden, Gemeente ; Utrecht
opdrachtgever
Hochstenbach, Petrus ; Utrecht
aannemer / uitvoerder