512632 - Kop en Hagen
Rietveld B 860
Bij Rietveld 36, 3443 XC te Woerden

Omschrijving complexonderdeel 2

Rechtsachter (noordoostzijde) het hoofdgebouw is het KOETSHUIS gesitueerd. Het is een bakstenen pand van één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met blauwe Hollandse pannen, met de nok evenwijdig aan de weg en voorzien van gesneden windveren en gootlijst. Rondom zijn sierankers aangebracht. Tegen de achtergevel met deur is een houten aanbouw met lessenaarsdak geplaatst.

De voorgevel (zuidzijde) is symmetrisch ingedeeld met in het midden een dubbele getoogde deur voorzien van een gepleisterde paneelomlijsting en met aan weerszijden een halfrond gietijzeren roedenvenster. De dubbele deur geeft toegang tot het koetshuis met een originele houten tuigagekast geschilderd in pasteltinten.

De linkerzijgevel bevat twee vensters op de begane grond en een groot stolpvenster op de zolderverdieping.

In de rechterzijgevel is de ingang tot de paardenstal met drie negentiende eeuwse (van elders afkomstige) paardenboxen.

Waardering complexonderdeel 2

Het object is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een koetshuis, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering, voorts vanwege waardevolle interieurelementen als tuigagekast en paardenboxen.

Tenslotte van belangrijke ensemblewaarde in samenhang met het hoofdgebouw en de omringende tuin.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)