Inleiding complex

Het neoclassicistisch WOONHUIS 'Kop en Hagen', type herenhuis met bijbehorend KOETSHUIS is in 1857-1858 gebouwd voor Aart Knijff Hz., steenfabrikant te Woerden en van 1877 tot 1907 burgemeester van Barwoutswaarder, Waarder en Rietveld.

Het huis bevindt zich in nagenoeg oorspronkelijke staat met uitzondering van de woonkeuken rechtsachter.

De omringende tuin, aangelegd in Engelse landschapsstijl, wordt aan de straatzijde afgesloten door een smeedijzeren spijlenhekwerk met twee toegangshekken tussen betonnen hekpijlers. In de tuin met een groot gazon staan diverse heesters en solitairbomen, waaronder een monumentale plataan. Aan de overzijde van de weg ligt aan de rivier de Oude Rijn een smalle overtuin.

Omschrijving complex

Het aan de weg Rietveld gelegen complex bestaat uit:

1. neoclassicistisch herenhuis 2. koetshuis.

Het koetshuis ligt rechtsachter (noordoostzijde) het hoofdgebouw. Het hoofdgebouw met de voorgevel (zuidzijde) naar de weg gericht, heeft uitzicht op een smalle overtuin langs de rivier de Oude Rijn.

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf ensemble bestaande uit een negentiende-eeuws herenhuis met koetshuis gebouwd voor een vooraanstaand en vermogend burger. Tevens vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een complex bestaande uit een herenhuis en koetshuis.

Tenslotte vanwege de ensemblewaarde door de ligging van beide objecten binnen een tuinaanleg in relatie tot de landelijke omgeving.