512654 - Woningblokken
Marken B 259
Buurt IV 11, 1156 BG te Marken
Buurt IV 12, 1156 BG te Marken
Buurt IV 13, 1156 BH te Marken
Buurt IV 14, 1156 BH te Marken

Omschrijving

Woningblok met vier woningen, gebouwd op een rechthoekig grondplan en bestaande uit een circa twee meter hoge onderbouw in baksteen met daarop een houtskeletbouw van één bouwlaag met pangedekt zadeldak en houten gootlijsten op klossen.

De beide lange wanden zijn gepotdekseld, de kopgevels hebben verticaal beschot met overkragende geveltoppen en zijn voorzien van windveren. Het blok bevat meerruits vensters, overwegend negenruits, doch ook zes- en vierruitsvensters en opgeklampte deuren. De ingangen liggen aan de voorzijde van het complex en worden bereikt via een houten trap. De zes- en vierruits vensters bevinden zich met name aan de steegzijde.

Waardering

Het houten woningblok uit de tweede helft van de negentiende eeuw is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt, en heeft tevens ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het complex met 5 woningblokken in Buurt IV.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok