Inleiding

Complex van vijf houten WONINGBLOKKEN gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, diagonaal gericht op de haven van Marken en hiervan gescheiden door de bebouwing aan de oostzijde van de haven. Het complex - deel uitmakend van Buurt IV ("Frankrijk") - staat op lager gelegen grond aan de zuidoostelijke voet van de met woningen bebouwde dijk Havenbuurt en bevat twee rijen blokken, evenwijdig aan elkaar met de noklijn in zuidoost-noordwest richting. De blokken worden door een steeg van elkaar gescheiden. De achtergevels van de woningen grenzen aan deze steeg.

Omschrijving

Het complex bevat in de noordelijke rij drie woningblokken; twee blokken met elk twee woningen (1;2 en 3;4;5) en een derde blok met vier woningen (6;7;8;10). De zuidelijke rij bevat twee woningblokken met elk vier woningen (11;12;13;14 en 15;16;17;18).

De houten woningblokken hebben alle één bouwlaag met kap waarvan de noklijn in ZO-NW richting loopt. De hoofdingangen, gesitueerd boven een gemetselde onderbouw, worden bereikt via een zogenaamde "beun", een houten trap met eenvoudig houten bordes en leuning. De blokken verschillen verder in uitvoering, zoals in vensterindeling en in de hoogte van de kapvoet. Vanwege regelmatig terugkerende overstromingen stonden de woningblokken oorspronkelijk op rijen houten palen. Deze palen werden in de vroege 20ste eeuw vervangen door de huidige gemetselde onderbouw. Ondanks deze wijzigingen is het typische complexmatige karakter van de bebouwing in hoge mate herkenbaar gebleven.

Waardering

Het complex van vijf houten woningblokken is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als karakteristiek voorbeeld van 19e-eeuwse complexmatige en in hout uitgevoerde woningbouw op Marken. Het complex heeft situationele waarde, zowel vanwege de groepering van de bouwblokken als door de genoemde situering op lage gronden aan de voet van de Havenbuurt.