512654 - Woningblokken
Marken B 999
Buurt IV 15, 1156 BH te Marken
Buurt IV 16, 1156 BH te Marken
Buurt IV 17, 1156 BH te Marken
Buurt IV 18, 1156 BH te Marken

Omschrijving

Woningblok bestaande uit vier woningen, gebouwd op een rechthoekig grondplan en bestaande uit een circa twee meter hoge onderbouw in baksteen met daarop een houtskeletbouw van één bouwlaag met een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak en houten gootlijsten op klossen.

De beide lange wanden zijn gepotdekseld, de kopgevels zijn uitgevoerd in verticaal beschot met overkragende geveltoppen. Het blok heeft meerruits vensters, overwegend negenruits, maar met name aan de steegzijde ook zes- en vierruits vensters. De ingangen hebben opgeklampte deuren.

Waardering

Het houten woningblok uit de tweede helft van de negentiende eeuw is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt, en heeft tevens ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het complex 5 woningblokken in Buurt IV.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok