Franeker A 2450
Franeker A 2451
Franeker A 2452
Bij Zuiderkade 2, 8801 MJ te Franeker
Bij Zuiderkade 3, 8801 MJ te Franeker
Bij Zuiderkade 4, 8801 MJ te Franeker

Inleiding

Dit smeedijzeren HEK op een laag bakstenen muurtje bevindt zich voor het woonblok dat architect N.J. Adema heeft ontworpen in 1909 aan de Zuiderkade 2, 3 en 4. Het hek volgt de afgebogen lijn van het woonblok. Ook het hek is door N.J. Adema ontworpen. De ontwerptekeningen worden in het archief van de familie Adema bewaard. Het hek is in Art Nouveau-trant ontworpen en uitgevoerd.

Omschrijving

Het smeedijzeren hekwerk rust op een drie bakstenen hoog muurtje; drie draaibare vleugels tussen opengewerkte smeedijzeren bekroningen vormen de toegangen. Het hekwerk zelf bestaat uit regels en stijlen van verschillende lengte met gestileerde florale motieven.

Waardering

Het smeedijzeren hek voor het woonblok aan de Zuiderkade 2, 3 en 4 te Franeker is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- voor de geschiedenis van de architectuur;

- voor het oeuvre van de architect;

- vanwege de stijl en de eraan verbonden ornamentiek;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is;

- vanwege de architectonische gaafheid;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van het complex.