Inleiding

Het complex Zuiderkade 2, 3 en 4 bestaat uit een woonblok van drie WOONHUIZEN en het smeedijzeren HEK eromheen. Het woonblok bevindt zich in het zuidoosten van Franeker, op het oude bolwerk -ook bekend als de Molenpôlle- en ligt verhoogd ten opzichte van de overige bebouwing, het omliggende water en de kade. Het woonblok is in 1909 ontworpen in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen door architect N.J. Adema, de Franeker architect die met zijn markante ontwerpen het gezicht van de stad Franeker aan het eind van de 19de eeuw in grote mate heeft bepaald. Adema was zowel architect als uitvoerder van dit bouwproject. Voor de bouw van het woonblok is het bastion ca 1 m. afgegraven. Het woonblok, dat teruggerooid ligt ten opzichte van de weg, wordt aan de zuid- en aan de oostzijde omsloten door een smeedijzeren hekwerk, dat ook in Art Nouveau trant door dezelfde architect is ontworpen. Achter het hek bevinden zich kleine voortuinen. Zowel het woonblok als het hekwerk komen in aanmerking voor bescherming van rijkswege. Van het INTERIEUR van het woonblok komt een aantal onderdelen voor rijksbescherming in aanmerking. Deze onderdelen worden in de omschrijving gespecificeerd.

Waardering

Het complex aan de Zuiderkade 2,3,4 te Franeker, dat bestaat uit een woonblok met smeedijzeren hekwerk, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling (woonblok);

- voor de geschiedenis van de architectuur;

- voor het oeuvre van de architect;

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp, ondanks de aanpassingen van latere datum;

- vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek;

- vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling en de uitbreiding van de stad, met name in relatie tot het gebruik van het oude bolwerk als woonplek met status;

- voor het aanzien van de stad;

- vanwege de architectonische gaafheid van de complexonderdelen;