Ried XY 623
Bij Dongjumerweg 10, 8811 HA te Ried

Inleiding

De betonnen BRUG over de oude Riedstroom, de vaart tussen Franeker en Berlikum, verbindt de landerijen ten noorden van de vaart met de Dongjumerweg en het dorp Ried. Op de kaart van Eekhof uit 1852 staan links en rechts van deze toen al bestaande brug nog twee bruggen getekend. Een ervan, in het tracé van de huidige Nieuweweg, bestaat nog. Ten oosten van de weg in het verlengde van het tracé van de brug, lag de oude Andla State, die al op de Schotanus-atlas (1718) voorkomt. In de 19de eeuw is de oude state door een nieuwe boerderij vervangen. De huidige betonnen brug vervangt sedert de jaren twintig de oude brug.

Omschrijving

De betonnen brug bestaat uit een monolithitisch brugdek met trogprofiel, dat steunt op twee maal vier betonnen staanders met betonnen onderslagbalk; de staanders zijn voorzien van houten remmingswerken. Aan weerszijden van de staanders zijn houten geleidings- en aanvaringspalen met ijzeren muts en geleidepen aangebracht; twee van de vier palen zijn geschoord. De landhoofden zijn geconstrueerd uit betonnen damwandprofielen en voorzien van een betonnen deksloof met sprong.

Waardering

De betonnen brug over de Riedstroom is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de constructie van kleinere betonnen bruggen;

- vanwege de voor de provincie Friesland typologische zeldzaamheid, zowel architectonisch als wat betreft het gebruikte materiaal;

- voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek;

- vanwege de voor de jaren twintig kenmerkende vormgeving;