Heerlen M 845
Heerlen M 843
Molenberglaan 118, 6416 EP te Heerlen
Molenberglaan 120, 6416 ER te Heerlen
Molenberglaan 122, 6416 ER te Heerlen
Molenberglaan 124, 6416 ER te Heerlen

Inleiding

Blok van vijf WOONHUIZEN markant gesitueerd in een bocht van de oplopende Molenberglaan. Het woningblok werd in 1918 gebouwd naar een ontwerp van architect J. Stuyt. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Binnen het oeuvre van Jan Stuyt betreft dit een opvallend schilderachtig ontwerp: asymmetrisch, verspringende blokken, ongelijke hoogten en niet-hiërarchisch van opzet. De panden Molenberglaan 112 en 114 kennen een gelijksoortige architectuur. De panden zijn gelegen binnen het potentiële stadsgezicht Molenberg en omgeving

Omschrijving

Markant woningblok van vijf panden. De panden met huisnummers 122 en 124 zijn gespiegeld. De panden met de huisnummers 120 en 118 zijn niet gespiegeld, maar hebben wel een aantal overeenkomsten. Het pand met huisnummer 116 wijkt het meeste af van de overige.

De vijf panden tellen twee bouwlagen en een dakverdieping. De daken zijn gedekt met Tuiles du Nord. De Tuiles du Nord pannen op de daken van de panden met huisnummer 122 en 124 zijn van omstreeks 1990. Enkel het pand met huisnummer 116 is voorzien van betonpannen van omstreeks 1995.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen deels voorzien van een witte pleisterlaag. Rechthoekige houten vensters deels met bovenlichten met roedeverdeling en strek. Rondboogvormige houten deuren.

Pand met HUISNUMMER 116: rechterdeel frontgevel iets vooruitspringend met in de eerste bouwlaag twee vensters met bakstenen dorpelstenen en in de tweede bouwlaag erkerachtige vensters op twee houten consoles.Vooruitspringend geveldeel uitlopend in een topgevel met hierin vakwerk en wit pleisterwerk en afgedekt met een zadeldak. Rechthoekige voordeur van omstreeks 1990 in linkerdeel frontgevel. Voordeur in een omlijsting van trapsgewijs terugspringend metselwerk. Boven de deur een venster.Rechterzijgevel met in totaal vier vensters.

Linkerdeel van de achtergevel vooruitspringend en uitlopend in een topgevel.

Aan de achtergevel een aanbouw in een bouwlaag uit omstreeks 1975 welke is uitgesloten van bescherming.

Interieur aangepast.

Pand met HUISNUMMER 118: gehele frontgevel wit gepleisterd met uitzondering van de strek boven deur en vensters. Rechterdeel frontgevel iets vooruitspringend en afgedekt met een schilddak. In de eerste bouwlaag vooruitspringend geveldeel een rondboogvormig venster met grote roedeverdeling. In de tweede bouwlaag van dit vooruitspringend geveldeel een rechthoekig venster. In linkerdeel frontgevel de voordeur in een portiek met rondboogvormige toegang. Hierboven een venster. Twee dakkapellen vernieuwd omstreeks 1990. Aan de achtergevel werd omstreeks 1970 een forse aanbouw in een bouwlaag met plat dak gerealiseerd: deze is uitgesloten van bescherming. In de tweede bouwlaag achtergevel drie vensters. Op het achterdakvlak een dakkapel van omstreeks 1990.

Interieurindeling vrijwel in tact.Pand met HUISNUMMER 120: in rechterdeel frontgevel een vierzijdige erker over twee bouwlagen afgedekt met een tentdak en bekroond met een nokpion. Drie bijzondere hoekpannen in de vorm van een gezicht. De frontgevel is geheel wit gepleisterd, de plint is wit gesaust. In linkerdeel frontgevel voordeur van omstreeks 1990 met gebogen strek. Boven de deur een venster. Een dakkapel.

Aan het rechterdeel van de achtergevel een aanbouw in een bouwlaag met plat dak. In het linkerdeel van de achtergevel in de eerste bouwlaag rechthoekige houten tuindeuren met zij- en bovenlichten. In de tweede bouwlaag achtergevel drie vensters. In het achterdakvlak een doorlopende dakkapel van omstreeks 1990.

Interieurindeling vrijwel in tact. Panden met HUISNUMMERS 122 en 124: in de eerste bouwlaag van elk pand een rondboogvormige houten deur met hiernaast een een klein venstertje en aan de andere zijde van deur een groter venster. Deuren met gebogen strek. In de tweede bouwlaag in elk pand twee vensters. Frontgevel van elk pand uitlopend in een topgevel met hierin een venster met hierboven vakwerk met wit pleisterwerk. Beide topgevels afgedekt met een zadeldak. Beide zadeldaken met asymmetrisch overstek. Linker- en rechterzijde van de frontgevel tot en met de tweede bouwlaag met een afgeschuinde hoek met in beide bouwlagen een venster.

Blinde linkerzijgevel met aangebouwde carport van omstreeks 1980.

Achtergevel van pand nummer 122: in de eerste bouwlaag aan de linkerzijde dubbele tuindeur met zij- en bovenlichten. In het rechterdeel van de achtergevel de keukendeur. In de tweede bouwlaag drie vensters. Achtergevel uitlopend in een topgevel met hierin een venster met hierboven vakwerk en wit pleisterwerk en met een asymmetrisch zadeldak.

Achtergevel pand nummer 124: zeer forse aanbouw in een bouwlaag met plat dak, deels doorlopend naar zijgevel. In de tweede bouwlaag drie vensters. Achtergevel uitlopend in een topgevel met hierin een venster met hierboven vakwerk en wit pleisterwerk en met een asymmetrisch zadeldak.

Interieur pand nummer 122: interieurindeling vrijwel in tact.Interieur pand nummer 124: interieurindeling geheel aangepast.

Waardering

Het blok met vijf woonhuizen bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling.

De woonhuizen bezitten architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Jan Stuyt, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek.

De woonhuizen bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa-, landhuis- en woonhuisbebouwing aan de Caumerbeeklaan, Caumerdalschestraat, Molenberglaan en een gedeelte van de Akerstraat die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen.

Het pand is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur, met name de frontgevels, en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Vijf aangesloten woonhuizen

Stuyt, J. ; Limburg