Inleiding

Het complex Molenberglaan 112-124 bestaat uit een straatwand van vijf woonhuizen en een vrijstaand dubbel woonhuis. De woningen zijn gelegen in een bocht van de oplopende Molenberglaan. Het complex is gelegen binnen het potentiële stadsgezicht Molenberg en omgeving.

De woningen werden gebouwd naar een ontwerp van architect Jan Stuyt. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Binnen het oeuvre van Jan Stuyt betreft dit een opvallend schilderachtig ontwerp: asymmetrisch, verspringende blokken, ongelijke hoogten en niet-hiërarchisch van opzet.

De straatwand met vijf woningen is naast het dubbel woonhuis en iets hoger op de Molenberglaan gesitueerd. Binnen dit complex is het dubbel woonhuis met huisnummers 112-114 van beduidend minder kwaliteit en vooral van belang in beeldondersteunende zin.

Omschrijving

Dubbel woonhuis en straatwand met vijf aangesloten woonhuizen. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen deels voorzien van wit pleisterwerk.

Waardering

Het complex Molenberglaan 112-124 bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling.

De woonhuizen en m.n. de straatwand met vijf woonhuizen bezitten architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Jan Stuyt, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek.

De woonhuizen bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa- en landhuis- en woonhuisbebouwing aan de Caumerbeeklaan, Caumerdalschestraat, Molenberglaan en een gedeelte van de Akerstraat die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen.

Het complex is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur, met name de frontgevels, de architectuurhistorische zeldzaamheid, alsook de schilderachtige schikking van de onderdelen waarmee een opmerkelijke belevingswaarde wordt bewerkstelligd.