Heerlen W 219
Imstenrade 5, 6419 PL te Heerlen

Inleiding

Parkachtige TUIN omstreeks 1928 aangelegd. Het ontwerp wordt toegeschreven aan tuinarchitect J.B. Teuwen te Meerssen.

Omschrijving

Parkachtige TUIN met een ovale plattegrond. In het noordelijke deel van de tuin is de villa gesitueerd. Aan de westzijde bevinden zich de boerderijgebouwen. In de zuidpunt het toegangshek. De tuin wordt doorsneden door een grillig padenpatroon. In het centrale deel bevindt zich een langgerekte vijver met hierover een stenen brug met aan weerszijden een balustrade. Vanaf het midden van de tuin lopen paden volgens een gebogen patroon in noordelijke, westelijke en zuidelijke richting. Het woonhuisgedeelte van de boerderij ligt in de zichtas van het pad in westelijke richting. Tuin met gazons, plantenborders en solitairen.

Smeedijzeren toegangshek tussen twee bakstenen kolommen met hardstenen basement en met een bolbekroning. Aan weerszijden van de hoofdingang smeedijzeren hekwerken tussen bakstenen kolommen.

Waardering

De tuin van villa Imstenrade bezit tuinarchitectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang van de tuin voor de bovenregionale geschiedenis van de tuinarchitectuur en wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. De tuin bezit ensemblewaarde als onderdeel van een groter complex dat van bijzondere betekenis is.

De tuin is tenslotte van algemeen belang wegens de tuinarchitectuurhistorische zeldzaamheid en de bijzondere ensemblewaarde.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin Parkachtige tuin

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark