Inleiding

Complex Imstenrade bestaande uit Villa Imstenrade en de omliggende parkachtige tuin, en de boerderij die oorspronkelijk bij de villa hoorde. Het complex is gesitueerd aan de straat Imstenrade. De boerderijgebouwen vormen een kleiner complex op het totale terrein met de naam Hof Imstenrade.

De villa werd omstreeks 1908 gebouwd, de tuinaanleg dateert van omstreeks 1928.

De villa werd gebouwd naar een ontwerp van architect H. van Massenhove uit Brussel. Het ontwerp voor de tuinaanleg wordt toegeschreven aan tuinarchitect J.B. Teuwen te Meerssen.

Opdrachtgever voor villa en tuinaanleg was dhr. F. Schepens.

Het complexterrein heeft een ovale vorm. In het noordelijke deel van de tuin is de villa gesitueerd. Aan de westzijde bevinden zich de boerderijgebouwen. In de zuidpunt bevindt zich het toegangshek tot de tuin behorend bij de villa.

De tuin wordt doorsneden door een grillig padenpatroon. In het centrale deel bevindt zich een langgerekte vijver met hierover een stenen brug.

De bouwstijl van de villa is Eclecticisme. De tuin is ontworpen in Engelse landschapsstijl.

Het boerderij-complex Hof Imstenrade bestaat uit een woonhuis met bedrijfsgedeelte, een watertoren met woning en twee stallen. Het woonhuis met bedrijfsgedeelte bevinden zich in de westhoek van het complexterrein. De beide stallen staan haaks ten opzichte van het woonhuis, zijn vrijstaand gesitueerd en staan evenwijdig ten opzichte van elkaar. Watertoren en woonhuis zijn aan de straatzijde gesitueerd in de onmiddellijke nabijheid van beide stallen. De toegepaste bouwstijl van de diverse objecten is traditionalistisch deels met elementen van Chaletstijl.

Alle na-oorlogse aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Vrijstaande villa met omliggende parkachtige tuin. De bouwstijl van de villa is Eclecticisme. De tuin is ontworpen in Engelse landschapsstijl. De villa is gebouwd in baksteen met speklagen in hardsteen.

Woonhuis met bedrijfsgedeelte; watertoren met woonhuis en twee stallen. De bouwstijl van het woonhuis met bedrijfsgedeelte en de watertoren met woning is traditionalistisch met elementen van Chaletstijl. De bouwstijl van beide stallen is traditionalistisch. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met speklagen in hardsteen.

Waardering

Het complex Imstenrade bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het complex bezit architectuurhistorische- en tuinhistorische waarde wegens het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en tuinarchitectuur m.n. als voorbeeld van de Engelse landschapsstijl, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex bezit ensemblewaarde wegens zijn bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Heerlen en op basis van de relatie tussen opstallen, groenelementen en aanleg. Het complex is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid en de architectuurhistorische- en tuinhistorische zeldzaamheid.