Heerlen W 218
Imstenrade 3, 6419 PL te Heerlen

Inleiding

WOONHUIS en WATERTOREN behorend bij Boerderij Imstenrade. Woonhuis en watertoren werden omstreeks 1910 gebouwd. De bouwstijl is traditionalistisch met elementen Chaletstijl.

Woonhuis en watertoren (beide huisnummer 4) werden gebouwd in opdracht van dhr. F. Schepens, de scheepsreder die tevens opdracht gaf voor de bouw van de Villa Imstenrade.

Woonhuis en watertoren (beide huisnummer 4) op een rechthoekige plattegrond.

Gecementeerde plint. Optrek in baksteen. Speklagen in hardsteen. Metselwerk in kruisverband. Rechthoekige houten vensters en deuren.

Het WOONHUIS telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een schilddak met Tuiles du Nord. Breed dakoverstek op houten consoles. Twee dakkapellen met schilddakjes. In de frontgevel twee segmentboogvormige houten poorten en een rechthoekige houten deur. Drie vensters waarvan een met roedeverdeling. Frontgevel uitlopend in topgevel met hierin twee vensters. In de topgevel een houten raamwerk. In de linkerzijgevel een topgevelachtige dakkapel met hierin twee vensters en eveneens een houten raamwerk.

De WATERTOREN telt vijf bouwlagen en wordt afgedekt met een tentdak met betonpannen. Op het dak een lantaarn. In de eerste bouwlaag twee rechthoekige vensters met houten luiken. In de tweede bouwlaag een groot rechthoekig venster met hardstenen dorpelsteen en latei. In de derde bouwlaag twee rechthoekige vensters. In de vierde bouwlaag twee kleine vensters. De vijfde bouwlaag wordt gevormd door het waterreservoir en dit bevindt zich in een uitgebouwd torengedeelte.

Aan de straatzijde een smeedijzeren hekwerk tussen twee bakstenen kolommen met ezelsrug afdekking.

De structuur van het INTERIEUR van zowel woonhuis als watertoren is beperkt in tact.

Waardering

Woonhuis en watertoren bezitten cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Architectuurhistorische waarde ontlenen de objecten aan het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en wegens de bijzondere ornamentiek. De watertoren geldt als een belangwekkend element en representant van historische utiliteitsbouw en bezit tevens belevings- herkennings- en silhouetwaarden.

De objecten bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter complex dat cultuurhistorisch van bijzonder belang is. De objecten zijn tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf