512759 - Sittarderweg
Heerlen R 1750
Sittarderweg 79 B, 6412 CC te Heerlen

Inleiding

HOOFD-INGENIEURSWONING gebouwd in 1921 naar een ontwerp van het Bouwbureau van de mijnen. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met elementen Neo-Classicisme. Het pand is gesitueerd in de onmiddellijke nabijheid van de lokatie van de voormalige mijn Oranje Nassau I. De aanbouw aan de achtergevel is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Vrijstaande villa met rechthoekig grondplan. Het pand telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een geknikt schilddak met Tuiles du Nord. Dakkapellen met klein fronton en zadeldakje. In elk dakvlak twee dakkapellen met uitzondering van het achtergeveldakvlak waarin een dakkapel.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, hardsteen en kunststeen. Metselwerk in kruisverband. Rechthoekige houten deuren en vensters met bovenlichten met roedeverdeling en deels met kunststenen omlijsting. Aan bovenzijde vensters frontonachtige ornamenten in kunststeen. Vensters eerste bouwlaag deels voorzien van traliewerk van omstreeks 1990. Hardstenen dorpelstenen. Onder de dakrand een doorlopende kroonlijst in kunststeen.

Asymmetrische indeling FRONTGEVEL. Plint bekleed met hardsteen. In linkerdeel frontgevel in de eerste bouwlaag een driezijdige erker met bovenlichten met roedeverdeling. Oorspronkelijk op het plat dak van de erker een balkon met houten balustrade. Dit balkon is niet meer aanwezig. Wel de rechthoekige houten balkondeuren met zij- en bovenlichten.

In het rechterdeel van de frontgevel in de eerste en tweede bouwlaag twee vensters. In de frontgevel een midden- en twee hoekpilasters met kapiteelbekroning.

In de RECHTERZIJGEVEL de entree met toegangstrap met vijf treden in hardsteen en aan weerszijden een balustrade met ronde kolommen. Balustrade in kunststeen. Voordeur in een portaal met houten dak en zijwanden. Aan bovenzijde deur een driehoekig fronton. Authentieke houten paneeldeur. Aan weerszijden van de deur een venster, in de tweede bouwlaag drie vensters. In de rechterzijgevel twee hoekpilasters met kapiteelbekroning.

In de achtergevel in het linkerdeel van de eerste bouwlaag een uitbouw in een bouwlaag met plat dak. Op dit dak een balkon met balustrade van omstreeks 1990. Uitbouw met eigen entree in de zijgevel met toegangstrapje met aan weerszijden een borstwering. Aan de rechterzijde van de deur twee vensters. In het middendeel van de ACHTERGEVEL een doorlopend schoorsteenkanaal. In het rechterdeel van de achtergevel in de eerste bouwlaag oorspronkelijk een houten erker in een bouwlaag met plat dak. Thans erker en uitbouw doorlopend in een aansluitende aanbouw van omstreeks 1990 in een bouwlaag met plat dak.

In rechterdeel van de achtergevel in de tweede bouwlaag, op de oorspronkelijke erker, balkon met dubbele balkondeur met zij- en bovenlichten. Balkonleuningen van omstreeks 1990.

LINKERZIJGEVEL met in de eerste bouwlaag drie vensters waarvan twee met kunststeen omlijsting en frontonbekroning. Een venster met een gecementeerde omlijsting. In de tweede bouwlaag twee blinde vensters met kunststenen omlijsting met fronton. Hoekpilasters met kapiteelbekroning.

Interieurindeling grotendeels in tact. Van het interieur is onder meer van belang: kleine voorhal met authentieke voordeur met glas-in-lood bovenlicht; tussendeur naar gang met zij- en bovenlichten; authentieke houten trap doorlopend tot zolderverdieping met hoofdbaluster met decoratief houtsnijwerk; op overloop trap een glas-in-lood venster.

Waardering

De voormalige hoofdingenieurswoning bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling.

De woning bezit architectuurhistorische waarde wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

De villa bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de bebouwing aan de Sittarderweg, een voorbeeld van hiërarchie in de huisvesting van mijnpersoneel, die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen.

De woning is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en een deel van het interieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4) Hoofd-Ingenieurswoning t.b.v. Oranje Nassau I