Inleiding

Het complex Sittarderweg bestaat uit zeven onderdelen hoofdzakelijk gelegen aan één zijde van de doorgaande straat Sittarderweg. Het complex bestaat uit één vrijstaand pand en aan de overzijde van de weg een blok twee-onder-één-kap en vijf blokken van vier-onder-één-kap woningen. Dit zijn respektievelijk een hoofd-ingenieurswoning in Neo-classicistische stijl, twee hoofdopzichters- en twintig opzichterswoningen in Lotharingse stijl. De woningen zijn gebouwd tussen 1910 en 1915 naar ontwerp van architect A. Lugten en in 1920, alle in opdracht van de Oranje Nassau I mijnen. De ligging van de verschillende complexonderdelen ten opzichte van de Oranje Nassau I mijnen toont de hiërarchie in de huisvesting van mijnpersoneel. Bij een deel van de woningen is in 1940 een badkamer geplaatst.

Waardering

De complex Sittarderweg bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling.

De architectuurhistorische waarde wordt bepaald door het belang voor de regionale architectuurgeschiedenis, de esthetische kwaliteiten van het geheel, en het materiaalgebruik en de ornamentiek van de complexonderdelen. De ensemble-waarde wordt bepaald door de toegepaste huisvestingshiërarchie. Het complex is vanwege de situering van belang voor de ontwikkeling van de stad en het aanzien van dit deel van Heerlen. Verder is het complex van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. Wegens de zichtbare en tastbare bouwmassa's en als relict van het mijnwezen zijn deze opzichters- en ingenieurswoningen eveneens van algemeen belang.