512759 - Sittarderweg
Heerlen R 271
Sittarderweg 90, 6412 CJ te Heerlen
Sittarderweg 92, 6412 CJ te Heerlen
Sittarderweg 94, 6412 CJ te Heerlen
Sittarderweg 96, 6412 CJ te Heerlen

Inleiding

Vier OPZICHTERSWONINGEN onder-één-kap zijn gebouwd rond 1910-1915 in opdracht van de Oranje Nassau I mijnen. De woningen zijn gebouwd in Lotharingse stijl vermoedelijk naar ontwerp van architect A. Lugten. De woningen vormen met nog vier blokken beambtenwoningen, een blok hoofdopzichterswoningen en de directeursvilla het complex Sittarderweg. Bij pand nr.94 is de achtergevel schoongemaakt.

UITGESLOTEN VAN BESCHERMING zijn de rolluiken.

Omschrijving\t

Het BLOK VAN VIER OPZICHTERSWONINGEN heeft één en twee bouwlagen onder wolfsdaken. Het dak loopt evenwijdig aan het blok en heeft een haaks wolfsdak ter plaatse van de risaliet. Op het dak staan dakkapellen onder een schilddak en schoorstenen, er liggen muldenpannen en kleine dakramen. Panden nr.90, 94 en 96 hebben betonpannen. Pand nr.90 heeft bitumen tegen zijkant van dakkapel. De houten geprofileerde bakgoot op consoles ter plaatse van de risaliet heeft een cirkel- of ruitmotief. Panden nr.94 en 96 hebben ruitmotief. De hoofdzakelijk L-vormige plattegronden zijn gespiegeld ten opzichte van de woningscheidende wand, evenals de indeling van de gevels. De gevels hebben een risalerende plint onder gecementeerde afdeklaag en optrek van baksteen in kruisverband met speklagen. In de gevels bevinden zich segmentboogvormige kozijnen met houten deuren en vensters met bovenlicht met roedeverdeling. Pand nr.90 heeft een voordeur en gangraam met gekleurd glas en tuindeur van omstreeks 1990. Pand nr.94 heeft aan de voorzijde kunststof kozijnen. Pand nr.94 heeft voordeur die dateert van omstreeks 1995 met figuurglas, ook in zijraam. De segmentboogstrek heeft gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Muurankers. Drie baksteen treden. De VOORGEVEL van elk pand heeft een bouwlaag en een risaliet waarin de entree is geplaatst. De entree is bereikbaar met drie gecementeerde baksteen treden en natuursteen dorpel. Naast de entree ligt een smal venster en in de topgevel met wolfseind bevindt zich een venster. Onder het wolfseind zijn getrapte vleilagen aanwezig. Naast de risaliet bevinden zich twee vensters, de hoekpanden hebben hier maar een venster. Pand nr.92 heeft geen bovenlichten, panden nr.90 en 96 hebben bovenlichten zonder roedeverdeling. Boven dit geveldeel bevindt zich een dakkapel met driedelig venster met bovenlicht, de zijkanten zijn bekleed met leien. Pand nr.92 heeft een nieuw dakkapelvenster.

De ZIJGEVEL is asymmetrisch en heeft twee traveeën met in de eerste laag blinde vensters en in de tweede een groot en een klein venster. Pand nr.96 heeft boven blinde vensters.

De ACHTERGEVEL van elk pand heeft twee traveeën. De panden nr.94 en 96 zijn gedeeltelijk gecementeerd. In de eerste laag bevinden zich twee vensters, waaronder een driedelig ter plaatse van de keuken. Tegen de achtergevel staat een L-vormig volume van een laag met deur en een venster. In de tweede laag bevinden zich twee tweedelige vensters. Pand nr.90 heeft dubbele tuindeuren van omstreeks 1990 en pand nr.92 heeft vensters zonder bovenlicht.

De STRUCTUUR VAN HET INTERIEUR van de panden nr.90, nr. 92 en nr.94 is redelijk in tact. De structuur van het pand nr.96 is in tact, hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers.

Waardering

De voormalige opzichterswoningen bezitten cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling van beambtenwoningen voor de mijnbouw, binnen de destijds geldende hiërarchische structuur. De architectuurhistorische waarde wordt bepaald door het materiaalgebruik en de ornamentiek. De woningen bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de bebouwing aan de Sittarderweg, een voorbeeld van hiërarchie in de huisvesting van mijnpersoneel, die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen. De woningen zijn van algemeen belang wegens de redelijke architectonische gaafheid van exterieur en de typologische en architectuurhistorische zeldzaamheid. Wegens de zichtbare en tastbare bouwmassa's en als relict van het mijnwezen zijn deze opzichterswoningen tevens van algemeen belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Opzichterswoning

Lotharings