Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
512799
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
20 juli 1999
Kadaster deel/nr: 
11670/21
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Heerlen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Heerlen
X-Y coördinaat: 
196624 - 321989

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WINKEL- en KANTOORPAND opvallend gesitueerd aan het Raadhuisplein en de Dr. Poelsstraat. Het pand werd gebouwd in 1939 naar een ontwerp van architect D. Brouwer. De bouwstijl bevat elementen van de Nieuwe Zakelijkheid. In 1959 is het restaurant-gedeelte verbouwd naar een ontwerp van de architecten H.F.J. Stoks en A. Schwencke.

Omschrijving

De verschillende onderdelen waaruit het gebouw is samengesteld te weten warenhuis, restaurant en kantoor hebben elk een andere architectonische uitwerking gekregen. Het warenhuis vormt het grootste volume en heeft aan de Dr. Poelsstraat een opvallende gebroken wand die op de afbuiging van de straat reageert. Aan de Raadhuispleinzijde is de gevel verdubbeld door een hoekvorm met gebroken dak en een terugspringend geveldeel.

Het pand telt drie deels vier bouwlagen en wordt afgedekt met platte daken. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, beton en glas. De wanden zijn deels voorzien van een pleisterlaag. Rechthoekige stalen vensters en kunststof deuren. Een rond stalen venster.

GEVEL DR. POELSSTRAAT.

Eerste bouwlaag met grote etalagevensters onder een brede luifel. In de tweede bouwlaag in rechtergeveldeel een hoge verticale lichtstraat met roedeverdeling. Tweede en derde bouwlaag betegeld en met een gebogen wand. In de vierde bouwlaag een horizontale reeks kleine rechthoekige vensters.

RECHTERZIJGEVEL. In de eerste bouwlaag grote etalagevensters deels onder een luifel. Vooruitspringend gevelvlak helemaal betegeld met kleine lichte tegels. Rechterdeel rechterzijgevel telt slechts drie bouwlagen grotendeels gevuld met rechthoekige stalen vensterkozijnen.

LINKERZIJGEVEL. In de eerste bouwlaag linkerzijde dubbele vensterreeks. Boven deze reeks een rond stalen venster.

In de eerste bouwlaag rechterzijde enkele etalagevensters. In de tweede bouwlaag een reeks stalen vensters onder een brede betonluifel.

RAADHUISPLEINZIJDE. Linkergeveldeel vooruitspringend met in eerste bouwlaag hoge etalagevensters. De overige drie bouwlagen geheel gevuld met rechthoekige stalen vensters.

Het rechtergeveldeel telt drie bouwlagen en springt terug. In de eerste bouwlaag rechthoekige kunststof deuren en vensters onder een beton luifel. In de tweede bouwlaag een horizontale reeks kleine venstertjes.

De structuur van het INTERIEUR van het pand aan de Dr. Poelsstraat is redelijk in tact met o.a. authentieke trappenhuizen en een draagconstructie op vierkante beton kolommen.

Waardering

Het warenhuis met restaurant en kantoor bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van de architect Brouwer, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het pand is tevens stilistisch van belang als vertegenwoordiger van de Nieuwe Zakelijkheid.

Het pand bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de bebouwing rondom het Raadhuisplein die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen.

Het pand is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDr. Poelsstraat86411 HHHeerlen
NeeRaadhuisplein66411 HKHeerlen
NeeRaadhuisplein76411 HKHeerlen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenWinkel (G)Winkel (G2)
Neeoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorKantoorgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HeerlenD8939
HeerlenD8940

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Functionalismeinvloeden

Met elementen Nieuwe Zakelijkheid

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19391939exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Brouwer, D. ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur